Κόκκινα φασόλια με σέσκουλα

Κόκκινα φασόλια με σέσκουλα - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

Συμπληρωματικά χρώματα

Ή αλλιώς αντίθετα. Στη ζωγραφική βρίσκονται απέναντι στον χρωματικό κύκλο και έχουν την ιδιότητα να συμπληρώνουν και να αναδεικνύουν το ένα το άλλο. Ένας κανόνας που μπορεί να εφαρμοστεί και στη μαγειρική για εντυπωσιακά στην όψη πιάτα, ενώ με την κατάλληλη εμπειρία μπορούμε να δημιουργήσουμε και ιδιαιτέρως ευεργετικά φαγητά.
Ένα τέτοιο πιάτο που προέκυψε βάσει αυτής της λογικής είναι τα πικάντικα φασόλια κίντνεϊ (έντονα κόκκινα) με σέσκουλα (ζωηρό πράσινο=αντίθετο του κόκκινου). Η έμπνευση βέβαια προήλθε από παραδοσιακό βορειοελλαδίτικο φαγητό.

Τα φασόλια κίντνεϊ (kidney: νεφρό) ονομάζονται έτσι λόγω της ομοιότητάς τους με τα ανθρώπινα νεφρά. Έχει βρεθεί ότι βοηθάνε στην καλή λειτουργία των νεφρών λόγω των ποσοστών μολυβδαινίου που περιέχουν, το οποίο είναι απαραίτητο γιατί μας βοηθά να απαλλαγούμε από αρκετές τοξικές ουσίες. Περιέχει και αρκετές βιταμίνες από το σύμπλεγμα Β, πρωτεϊνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά κ.α. Οπότε βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου, βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα σέσκλουλα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα, βοηθούν στον έλεγχο του ακχάρου στο αίμα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και κάνει καλό στα οστά. Ο συνδυασμός των δύο ενισχύει τη δράση τους, κάνει πιο εύπεπτο το φαγητό και αν συνδυάσω και κάποια τροφή με προβιοτική δράση όπως η σόγιου σος, έχω ένα τέλειο αυτοθεραπευτικό γεύμα.

Υπάρχει και μία ουσία όμως στο ωμό φασόλι κίντνεϊ, η φυτοαιμοσυγκολλητίνη (phytohaemagglutinin), η οποία είναι τοξική και καταστρέφεται με το έντονο μαγείρεμα. Για το λόγο αυτό πρέπει να μουλιάσω τα φασόλια περίπου 10 ώρες, να τα ξεπλύνω, να τα βράσω με φρέσκο νερό για 10 λεπτά περίπου και μετά να αλλάξω το νερό και να ξαναβράσω για 30-40 λεπτά, μέχρι να έχουν μαλακώσει.

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 40 λεπτά
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό
Υλικά

250γρ φασόλια κίντεϊ
1000γρ φρέσκο σέσκουλο
1 ματσάκι σέλινο
4-5 πράσσα
3-4 καρότα
1 κρασοπότηρο σόγιου
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι καγιέν, θυμάρι

Εκτέλεση

Προετοιμάζω τα φασόλια όπως παραπάνω, στο δεύτερο βράσιμο τα σκεπάζω με νερό περίπου 2 δάχτυλα πάνω. Στα 30 λεπτά ρίχνω μέσα τα κοτσάνια του σέσκουλου κομμένα σε μπαστουνάκια 2 δάχτυλα και μετά από 5-7 λεπτά προσθέτω και τα σέσκουλα με το σέλινο. Εδώ μπορώ να προσθέσω και ελάχιστο αλάτι. Αφήνω να βράσουν και τα φύλλα.
Κόβω τα πράσσα και τα καρότα σε ροδέλες και τα βάζω να σωταριστούν για 5 λεπτά με λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν και εξατμιστεί το περισσότερο νερό, προσθέτω το ελαιόλαδο και μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται σβήνω με την σόγιου.
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μείγμα στην κατσαρόλα με τα φασόλια, προσθέτω το θυμάρι και το καγιέν και αφήνω να πάρει μία βράση σε χαμηλή φωτιά.
Μία πράσινη σαλάτα με λεμόνι και κατακόκκινες φράουλες και λίγο ζυμωτό ψωμί με κουρκουμά θα συμπληρώσει τον πίνακα. Καλή όρεξη!

bean3

Κόκκινα φασόλια με σέσκουλα - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».