Μπιφτέκια από μαύρα φασόλια

Δυσκολία: -
Χρόνος: -
Κόστος: -
Τύπος: -

Τα μαύρα φασόλια είναι ευκολόβραστα, οικονομικά και πάρα πολύ θρεπτικά, αφού περιέχουν περισσότερες πρωτεϊνες, σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες από άλλα ήδη φασολιών. Ένα από τα πιο εύκολα και γευστικά χορτοφαγικά μπιφτέκια που έχω δοκιμάσει είναι αυτό με τα μαύρα φασόλια. Με ένα καστανό ρύζι για συνοδευτικό και την απαραίτητη πράσινη σαλάτα, έχουμε έναν τέλειο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και αλλά και γεύσεων. 

Τα βρασμένα φασόλια μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε και να τα φυλάξουμε 3-4 μέρες στο ψυγείο ή και περισσότερες στην κατάψυξη. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε τη ζύμη των μπιφτεκιών, να τα πλάσουμε και να τα καταψύξουμε για να υπάρχουν για μελλοντική χρήση.

Θα χρειαστούμε:

  • 250γρ μαύρα φασόλια
  • 250γρ καστανό ρύζι νυχάκι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κουταλιές τοματοπολτό
  • 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
  • 1/2 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κουταλιά μίσο κριθαριού (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Βάζω τα φασόλια να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ και το ρύζι το μουλιάζω για 2-3 ώρες. Τα ξεπλένω και βράζω τα φασόλια μόνα τους για 35-40 λεπτά περίπου, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω και φυλάω το ζωμό τους. Σε 2,5 φλιτζάνια περίπου από αυτό τον ζωμό βράζω το ρύζι, προσθέτοντας μόνο 1/2 κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι. Μόλις πιει όλο το νερό (ελέγχω αν έχει βράσει το ρύζι αλλιώς προσθέτω άλλο λίγο ζωμό), κλείνω το μάτι και σκεπάζω με πετσέτα και το καπάκι.

Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα φασόλια με ελάχιστο ζωμό (αν χρειαστεί). Αναμειγνύω σε ένα μεγάλο μπολ με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τα μυρωδικά και τον τοματοπολτό. Ζυμώνω να γίνει ένα σφιχτό μείγμα που πλάθεται χωρίς να κολλάει. Αν έχει γίνει πιο στεγνός προσθέτω λίγη ακόμη τομάτα, αν είναι πιο αραιός προσθέτω λίγο ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί (την τρίβω με ένα πιρούνι). Πλάθω τα μπιφτέκια και τα ψήνω για 10-15 λεπτά στο γκριλ. 

Σερβίρω μαζί με το ρύζι, λίγο λεμόνι, λίγο τοματοπολτό ωμό και μια κουταλιά σως ταχίνι-λεμόνι-γιαούρτι σόγιας. Απαραίτητα συνοδευτικά η σαλάτα μας και ψωμί προζυμένιο με χαρούπι και καρύδια για να το απογειώσουμε!

 

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree