Μελιτζάνες με μανιτάρια και λουκάνικα τόφου

Μελιτζάνες με μανιτάρια και λουκάνικα τόφου - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

μελ τοφ

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα καλοκαιρινά λαχανικά είναι η μελιτζάνα. Η γεύση της αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος, οπότε είναι γεμάτη εκπλήξεις! Μελιτζανοσαλάτα, ψητή στη σχάρα, τηγανητή, μουσακάς, "τουρλού" στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, είναι μερικές από τις ιδέες μαγειρέματος που συνηθίζουμε.

Στη συνταγή αυτή έχουμε ένα πλήρες, πολύ χορταστικό και απίστευτα νόστιμο γεύμα. Το μόνο που χρειάζεται για παρέα είναι λίγο προζυμένιο ψωμί ή παξιμάδι και σαλάτα. Προσωπικά λατρεύω να το συνδυάζω και με λίγο γιαούρτι σόγιας.

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 40 λεπτά
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Αρχικά πλένω τις μελιτζάνες, τις κόβω ροδέλες και τις τοποθετώ σε ένα τάπερ σε στρώσεις αλατίζοντας καλά. Στο τέλος στείβω μισό λεμόνι και τα αφήνω στην άκρη μέχρι κα κόψω τα υπόλοιπα λαχανικά.

Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε λεπτές ροδέλες τα κρεμμύδια, καρότα, μανιτάρια, πατάτες, ενώ τα τοματίνια τα κόβω στη μέση. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

DSC00968

Αφού λαδώσω το ταψί στρώνω τις πατάτες, μετά τα καρότα και έπειτα τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνω και το βάζω στο φούρνο, μέχρι να ετοιμάσω τις μελιτζάνες. Τις ξεπλένω με λίγο νερό και τις κόβω στα 4. Στρώνω στο ταψί τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια και προσθέτω το δυόσμο και τον μαϊντανό.

DSC00969

Ψιλοκόβω το σκόρδο (ή προσθέτω τη σκόνη σκόρδου), ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, λίγη σόγια σος, τριμμένη ρίγανη, τον χυμό τομάτας και ελάχιστο νερό.

DSC00970

Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά (ανάλογα πόσο δυνατός είναι, αλλά και από το είδος της πατάτας). Περίπου 10 λεπτά πριν τελειώσει προσθέτω και τα λουκάνικα τόφου κομμένα σε κύβους στο μέγεθος των κομματιών της μελιτζάνας και ανακατεύω.

DSC00971

Υλικά

4 μελιτζάνες μέτριες (φλάσκες ή τσακώνικες)

2-3 πατάτες

4 κρεμμύδια

5-6 καρότα

4 μεγάλα μανιτάρια καφέ

4 λουκάνικα σόγιας (κατά προτίμηση το χωριάτικο)

1-2 χούφτες τοματίνια

1 χούφτα φύλλα μαϊντανού

1 χούφτα φύλλα δυόσμου

250 ml χυμό τομάτας

1 σκελίδα σκόρδο (ή 1/4 κ.γ. σκόνη)

Ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 λεμόνι χυμό

1/2 φλυτζάνι σάλτσα σόγιας

Εκτέλεση

Αρχικά πλένω τις μελιτζάνες, τις κόβω ροδέλες και τις τοποθετώ σε ένα τάπερ σε στρώσεις αλατίζοντας καλά. Στο τέλος στείβω μισό λεμόνι και τα αφήνω στην άκρη μέχρι κα κόψω τα υπόλοιπα λαχανικά.

Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε λεπτές ροδέλες τα κρεμμύδια, καρότα, μανιτάρια, πατάτες, ενώ τα τοματίνια τα κόβω στη μέση. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

DSC00968

Αφού λαδώσω το ταψί στρώνω τις πατάτες, μετά τα καρότα και έπειτα τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνω και το βάζω στο φούρνο, μέχρι να ετοιμάσω τις μελιτζάνες. Τις ξεπλένω με λίγο νερό και τις κόβω στα 4. Στρώνω στο ταψί τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια και προσθέτω το δυόσμο και τον μαϊντανό.

DSC00969

Ψιλοκόβω το σκόρδο (ή προσθέτω τη σκόνη σκόρδου), ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, λίγη σόγια σος, τριμμένη ρίγανη, τον χυμό τομάτας και ελάχιστο νερό.

DSC00970

Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά (ανάλογα πόσο δυνατός είναι, αλλά και από το είδος της πατάτας). Περίπου 10 λεπτά πριν τελειώσει προσθέτω και τα λουκάνικα τόφου κομμένα σε κύβους στο μέγεθος των κομματιών της μελιτζάνας και ανακατεύω.

DSC00971

Για τη συνταγή

Το tofu είναι ένα προϊόν σόγιας που παραδοσιακά φτιαχνόταν με ζύμωση. Αυτό το καθιστού πολύ πιο θρεπτικό αφού η ζύμωση το κάνει πιο εύπεπτο (σπάνε οι μεγάλες αλυσίδες των υδατανθράκων, ενώ οι πρωτείνες διασπόνται σε αμινοξέα άρα δεν χρειάζεται να τις διασπάσει το σώμα μας), ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με σπάνιες ουσίες όπως η βιταμίνη Β12. Σήμερα τα περισσότερα προϊόντα τόφου του δυτικού κόσμου φτιάχνονται με πηκτικά μέσα και όχι με ζύμωση. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αλλά και φυτο-οιστρογόνων, οπότε την καταναλώνουμε με μέτρο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπιστεί η αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με τα μεταλλαγμένα προϊόντα, η οποία υποχρεώνει ΟΛΑ τα τρόφιμα να το επισημένουν όταν περιέχουν γεννετικά μεταλλαγμένες πρώτες ύλες. Άρα η πλειοψηφία των προϊόντων σόγιας αυτή τη στιγμή στην χώρα μας θεωρούνται ασφαλή.

Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα "χωριάτικα λουκάνικα τόφου", μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε προϊόν τόφου, είτε σε μορφή "λουκάνικου", "μπέικον", καπνιστό, ακόμα και το σκέτο το φυσικό, αρκεί να προσθέσω λίγη καπνιστή πάπρικα για να δώσει επιπλέον γεύση.

Μελιτζάνες με μανιτάρια και λουκάνικα τόφου - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly