Raw vegan tofu-cake

Raw vegan tofu-cake - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

Υποδεχόμαστε τον Μάη με ένα ανοιξιάτικο δροσερό γλυκό χωρίς καθόλου ζάχαρη, με μπανάνες και φράουλες, που θυμίζει πολύ έντονα cheese-cake αλλά δεν έχει τίποτα ζωικό!

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 30 λεπτά
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Εορταστικό
Υλικά

Για τη βάση

1/2 κούπα αμύγδαλα

1/2 κούπα χουρμάδες

2 κ.σ. ηλιόσπορο

2 κ.σ. κολοκυθόσπορο

2 κ.σ. σπόρους κακάο

Για την κρέμα

200 γρ. tofu

3 πολύ ώριμες μπανάνες

1/2 λεμόνι τον χυμό

2 κ.σ. σιρόπι ροδιού

1 κ.σ. διατροφική μαγιά

Για τη γαρνιτούρα

100 γρ. φράουλες

1 ποτήρι κρασιού σιρόπι ροδιού

1/2 κ.γ. άγαρ-άγαρ

Εκτέλεση

Για τη βάση

Τα αμύγδαλα τα χρησιμοποιώ ωμά, αλλά γίνεται ακόμα πιο αρωματικό αν τα έχω ελαφρώς καβουρδισμένα. Βάζω στο multi όλους τους ξηρούς καρπούς και τους αλέθω καλά. Τους αφαιρώ και βάζω στον κάδο τους χουρμάδες (εκπυρηνωμένους). Αν είναι φρέσκοι τους χτυπάω όπως είναι. Αν είναι αποξηραμένοι αλλά ακόμα μαλακοί, θα χρειαστεί ίσως 1 κ.σ. νερό. Αν είναι τελείως ξεροί τους μουλιάζω, τους στραγγίζω, τους σουρώνω και μετά τους αλέθω. Όταν γίνουν πολύ ψιλά κομματάκια προσθέτω και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύω καλά και στρώνω μέσα σε τσέρκι 18εκ. και πιέζω πολύ καλά.

Για την κρέμα

Βάζω όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάω καλά να γίνει μια σφιχτή κρέμα. Κατά προτίμηση χρησιμοποιώ silken tofu, που θα δώσει πολύ πιο βελούδινη κρέμα, ενώ τα υγρά τα προσθέτω λίγα λίγα για να μην βγει νερουλή η κρέμα. Μπορώ να βάλω και το απλό (φυσικό) tofu, αλλά θα αφήσει κόκκους στην κρέμα. Στη φωτογραφία είναι με το απλό tofu. Βάζω το τσέρκι στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.

Για την γαρνιτούρα

Πλένω και ψιλοκόβω τις φράουλες και τις αφήνω να μαριναριστούν στο σιρόπι ροδιού μέχρι να ετοιμάσω το υπόλοιπο γλυκό. Διαλύω το άγαρ (φυτική ζελατίνη σε σκόνη) σε ελάχιστο κρύο νερό. Το αναμειγνύω με τις φράουλες και το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω μέχρι τους 42 βαθμούς περίπου, κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Αν δεν είναι ζητούμενο να κάνω raw το γλυκό (ή δεν έχω θερμόμετρο) μπορώ να το βράσω 1 λεπτό, αλλά θα περιμένω αρκετή ώρα να κρυώσει. Το άγαρ για να πήξει πρέπει να πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς. Όταν κρυώσει και αρχίσει να πήζει το στρώνω πάνω στο τσέρκι. Βάζω πάλι στην κατάψυξη για 15 λεπτά και μετά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Raw vegan tofu-cake - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».