Τάρτα χαλβά

Τάρτα χαλβά - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΘΟΔΩΡΗ ΜΩΥΣΙΔΗ

Τη συνταγή θα βρούμε: Περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 28, σελίδα 43.
Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 1 λεπτά
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό
Υλικά
Υλικά

Για την τάρτα

200 γρ βούτυρο αγελάδος τεμαχισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ ζάχαρη
1 αυγό μεσαίου μεγέθους
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τον χαλβά

200 γρ ζάχαρη
400 γρ νερό
2 ξυλάκια κανέλας
Ξύσμα από 2 λεμόνια βιολογικά
80 γρ σπορέλαιο
200 γρ σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ ποικιλία από ξερά φρούτα της αρεσκείας μας , ψιλοκομμένα, π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες (αν τα παραλείψουμε γαρνίρουμε την επιφάνεια της τάρτας με καρύδια)
Εκτέλεση
DSC06772

Διαδικασία

Τάρτα

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το «φτερό» (κάπα) μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, το αυγό και στο τέλος λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να γίνει μια ζύμη.
Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια αν δεν έχουμε μίξερ.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά και το απλώνουμε σε μία φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκατοστά (όση ζύμη περισσέψει τη φυλάμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ).
Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Χαλβάς

Στο μεταξύ φτιάχνουμε το χαλβά ετοιμάζοντας πρώτα ένα σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα και τα βράζουμε για 4 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το σπορέλαιο. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε καλά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, με προσοχή για να μην μαυρίσει το σιμιγδάλι ( η χαμηλά φωτιά εξασφαλίζει ότι δεν θα μαυρίσει το σιμιγδάλι, αλλά το καβούρδισμα θα πάρει περισσότερη ώρα).
Αφαιρούμε τις κανέλες από το σιρόπι και το ρίχνουμε λίγο λίγο (χλιαρό) μέσα στο σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι. Στο τέλος ρίχνουμε και τα ξερά φρούτα (αν τα βάλουμε). Αδειάζουμε το χαλβά στην τάρτα, αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα (εκτός ψυγείου) και σερβίρουμε.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε κάθε κομμάτι με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Διατηρείται εκτός ψυγείου για 4-5 ημέρες .

Το σχόλιο της μαμάς:

Μετά από τόσους και τόσους χαλβάδες που έχουμε δοκιμάσει όλοι μας επιτέλους κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν είστε φίλοι των γλυκών με ζύμη τάρτας, αλλά τυχαίνει να αγαπάτε και τη γλύκα του χαλβά , αυτό είναι το γλυκό σας. Τη ζύμη την έψησα λίγο παραπάνω , περίπου 25 λεπτά, θα δείτε κιόλας. Τα ξερά φρούτα φυσικά τα έβαλα γιατί τα λατρεύουμε οικογενειακώς. Εγώ πρόσθεσα στα ξερά φρούτα και κράνμπερις και ξερά σύκα, πάντα όμως ψιλοκομμένα. Είναι πολύ εύκολη, μη σας τρομάζει η μεγάλη συνταγή, και είναι ένα γλυκάκι αλλιώτικο από τα άλλα...
Η φωτογράφιση έγινε στο εστιατόριο Ακαμάτρα , στη Λάρισα.
Τάρτα χαλβά - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».