Εύκολη μηλόπιτα με τριφτή ζύμη

Δυσκολία: -
Χρόνος: -
Κόστος: -
Τύπος: -

Υλικά για ένα μακρόστενο ταψάκι Δ:25 X35εκ.

Για τη ζύμη

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά

Για τη γέμιση

4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια
½ - 1 φλιτζάνι ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την προτιμάτε)
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

Εκτέλεση

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.

Κάνετε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μείγμα. Μην το παραζυμώσετε.

Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση και προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.
Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και όση ζάχαρη προτιμάτε. Εγώ χρησιμοποιώ τη μικρότερη ποσότητα.

Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη λίγη ποσότητα από με μεγαλύτερο κομμάτι και στρώνετε σιγά σιγά τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνετε να πάει παντού.

Τέλος σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη τρίβοντάς την από πάνω με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με κομματάκια ζύμης. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αν θέλετε με κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα.

Το σχόλιο της μαμάς:

Ο τίτλος της συνταγής είναι λάθος .... Δεν είναι εύκολη ..είναι πανεύκολη! Εγώ έβαλα όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και χρησιμοποίησα το εξάρτημα Κ. Τα χτύπησα λίγο και μόλις σχηματίστηκε η ζύμη , χωρίς να την κουράσω καθόλου, ίσα που να ενωθούν, την έβαλα στο ψυγείο, μέχρι να τρίψω τα μήλα. Χρησιμοποιήστε το μέγεθος ταψιού που λέει η Ιωάννα Σταμούλου, γιατί εγώ την έβαλα σε στρόγγυλο ταψάκι 26 εκ και έγινε λίγο πιο χοντρή η ζύμη απ’ όσο θα ήθελα, με αποτέλεσμα να θελήσει και λίγο ψήσιμο παραπάνω. Μήλα για τη γέμιση εγώ έβαλα λίγα παραπάνω, έχασα βέβαια το μέτρημα γιατί είχα κάτι μικρά βιολογικά που στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν χαλασμένα λίγο, όποτε είχα πολλές απώλειες. Βάλτε και μπόλικο ξύσμα λεμόνι, της πάει πολύ. Είναι υπέροχη δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

apple pie bottom

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ ( από τη Χρυσούλα Διαβάτη)
Τη συνταγή θα βρούμε: Στο sweetly.gr, της Ιωάννας Σταμούλου

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree