Τάρτα με τσουκνίδα και μυρώνια

Δυσκολία: -
Χρόνος: -
Κόστος: -
Τύπος: -

Το πάντρεμα της τσουκνίδας με τα μυρώνια ... θα συζητηθεί!
03
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ
Τη συνταγή θα βρούμε: Στο Περιοδικό ΒΗΜΑ GOURMET, Τεύχος 87, Μάιος 2014, σελίδα 47.

Υλικά (Για μία ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.)

Ζύμη
100 γρ γιαούρτι
100 γρ βούτυρο
200 γρ αλεύρι σκληρό

Γέμιση
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 ματσάκια τσουκνίδα καλά πλυμένα και χοντροκομμένα
5 ματσάκια μυρώνια καλά πλυμένα και χοντροκομμένα
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
500 ml γάλα
3 αυγά χτυπημένα
100 γρ κασέρι τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι

04

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γιαούρτι, το βούτυρο και το αλεύρι και τα χτυπάω με το γάντζο, μέχρις ότου σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Την αφήνω να ξεκουραστεί σκεπασμένη , για περίπου 30 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι και προσθέτω την τσουκνίδα και τα μυρώνια, όλα χοντροκομμένα. Ρίχνω τις ντομάτες και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα, ώσπου να μαραθούν τα υλικά.
Προσθέτω τα 500 ml γάλα και αφήνω το φαγητό να πάρει ακόμα μία βράση, προτού το αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω να κρυώσει. Τότε ανακατεύω τα αυγά χτυπημένα με το τριμμένο κασέρι σε ένα μπολ προσθέτοντας και αλάτι , πιπέρι. Περιχύνω με αυτό το μίγμα τα χόρτα.

Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγω τη ζύμη σε χοντρό φύλλο. Βουτυρώνω μια φόρμα για τάρτες και το απλώνω ομοιόμορφα. Κάνω με το πιρούνι τρύπες στη ζύμη, τη σκεπάζω με λαδόκολλα και σκορπάω επάνω της ξερά φασόλια για να μη φουσκώσει. Την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Τη βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τη λαδόκολλα με τα όσπρια, και απλώνω το μίγμα με τα χόρτα ομοιόμορφα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά , ώσπου να δέσει η γέμιση.

05

Το σχόλιο της μαμάς:

Ετοιμαστείτε για μια γερή δόση τσουκνίδας! Η ζύμη είναι πανεύκολη, θα την κάνει το μίξερ για εσάς. Εγώ την ετοίμασα την μία ημέρα και μετά σε ένα μπολ την έβαλα στο ψυγείο και την έφτιαξα την επόμενη. Σε ότι αφορά τα «ματσάκια» τσουκνίδας και από τα μυρώνια, εγώ έβαλα 2 από τσουκνίδα και δύο από μυρώνια, γιατί δε νομίζω στη λαϊκή του καθενός να βρεθεί ίδιο ματσάκια και αυτά που έβαλα ήταν δυο σακούλες γεμάτες δεν μπορούσα να φανταστώ πως δεν θα φτάσουν και φυσικά φτάσανε , οπότε και εσείς υπολογίστε και λίγο με το μάτι αν τα ματσάκια είναι μικρά βάλτε αυτά που γράφει η συνταγή. Στο σοτάρισμα θέλω να επιμείνετε, να μην αφήσετε καθόλου νερά - όπως άφησα εγώ – ίσως πάρει λίγη ωρίτσα... εσείς εκεί! Επίσης, έψησα λίγη ώρα παραπάνω τη ζύμη, με τα όσπρια σκεπασμένη, και όταν τα αφαίρεσα την άφησα και ένα πεντάλεπτο να ψηθεί λίγο στη βάση της. Αντί για δύο ντομάτες, έβαλα κάτι ντοματάκια τύπου βελανίδι που είχα τα οποία και ψιλόκοψα. Ψήσιμο ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω , δείτε λίγο και το δικό σας φούρνο. Το πάντρεμα της τσουκνίδας με τα μυρώνια ... θα συζητηθεί!

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree