Ψωμί κολοκύθας

Ψωμί κολοκύθας - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
rackellake@flickr
Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 45 λεπτά
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό
Εκτέλεση
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο στενόμακρες φόρμες.

Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι τη λευκή και καστανή ζάχαρη, το μπεϊκιν πάουντερ, τη σόδα και την κανέλα. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το ξινόγαλο, το βούτυρο και τη βανίλια και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και με κάθε ένα από αυτά, γεμίζουμε τις δύο φόρμες. Στρώνουμε καλά τη ζύμη για να πάρει το σχήμα της φόρμας.

Ψήνουμε το ψωμί μας για περίπου 35 λεπτά. Με ένα ξύλινο καλαμάκι ή ένα μαχαίρι, δοκιμάζουμε αν το ψωμί μας έχει ψηθεί και στο εσωτερικό. Αν βγει καθαρό, τότε το βγάζουμε από τον φούρνο. Διαφορετικά, το αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα.

Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.
Υλικά
Υλικά

2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
Μία πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές κανέλα
2 κούπες τριμμένη κολοκύθα ( στο λεπτό μέρος του τρίφτη)
3 μεγάλα αυγά
½ κούπα ξινόγαλο
1½ κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Εκτέλεση
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο στενόμακρες φόρμες.

Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι τη λευκή και καστανή ζάχαρη, το μπεϊκιν πάουντερ, τη σόδα και την κανέλα. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το ξινόγαλο, το βούτυρο και τη βανίλια και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και με κάθε ένα από αυτά, γεμίζουμε τις δύο φόρμες. Στρώνουμε καλά τη ζύμη για να πάρει το σχήμα της φόρμας.

Ψήνουμε το ψωμί μας για περίπου 35 λεπτά. Με ένα ξύλινο καλαμάκι ή ένα μαχαίρι, δοκιμάζουμε αν το ψωμί μας έχει ψηθεί και στο εσωτερικό. Αν βγει καθαρό, τότε το βγάζουμε από τον φούρνο. Διαφορετικά, το αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα.

Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.
Ψωμί κολοκύθας - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly