Η πιο εύκολη τυρόπιτα

Η πιο εύκολη τυρόπιτα - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

του Παναγιώτη Σιάνη

Η πιο εύκολη τυρόπιτα. Την τρώτε σε 40' 

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 40 λεπτά
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Καθημερινό

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από το φύλλο που το βγάζουμε από το ψυγείο τελευταία στιγμή) να γίνουν μια ωραία κρέμα, έχοντας τρίψει με το χέρι την φέτα σε χοντρά κομμάτια και ρίξει το γάλα να γίνει ελαφρά ρευστή η κρέμα μας. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο τριμμένο δυόσμο για πιο "μοντέρνα" γεύση που ταιριάζει πολύ ωραία με το μοσχοκάρυδο.

Κόβουμε τη σφολιάτα ή την κουρού κάθε φύλλο σε 4 ή οκτώ ίσια κομμάτια. Κρατάμε τη ζελατίνα που τυλίγει τα φύλλα, μας διευκολύνει στο κόψιμο.

Απλώνουμε στη μισή επιφάνεια του φύλλου την κρέμα διπλώνουμε από πάνω την κενή επιφάνεια και με ένα πιρούνι πατάμε γύρω να κλείσουν καλά οι τυρόπιτες. Τις αλείφουμε με τον κρόκο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λευκό σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις με αέρα μέχρι να πάρουν χρυσαφένια χρώμα (30 λεπτά είναι καλά, αλλά εξαρτάται από την απόδοση του φούρνου).

Αν ψιλοκόψουμε δύο φέτες ζαμπόν τύπου φουαντρέ γίνεται ζαμπονοτυρόπιτα που λατρεύουν τα παιδιά, επίσης αν βάλουμε κασέρι αντί για κεφαλοτύρι κασερόπιτα. (Εννοείται ότι μπορούμε να παραλείψουμε μπαχαρικά και μυρωδικά αν δεν μας αρέσουν).

Υλικά

(για 8 μεγάλες τυρόπιτες ή 16 μικρές)

Μία συσκευασία σφολιάτα (ή κουρού αν θέλετε πιο χωριάτικη υφή) ψυγείου
200 γραμμάρια ανθότυρο
200 γραμμάρια φέτα πικάντικη και σκληρή
100 γραμμάρια παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
στη μύτη του κουταλιού μοσχοκάρυδο
πιπέρι κατά βούληση
ένα φλιτζανάκι του καφέ γάλα
1 κρόκο πολύ καλά χτυπημένο με μια κουταλιά νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από το φύλλο που το βγάζουμε από το ψυγείο τελευταία στιγμή) να γίνουν μια ωραία κρέμα, έχοντας τρίψει με το χέρι την φέτα σε χοντρά κομμάτια και ρίξει το γάλα να γίνει ελαφρά ρευστή η κρέμα μας. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο τριμμένο δυόσμο για πιο "μοντέρνα" γεύση που ταιριάζει πολύ ωραία με το μοσχοκάρυδο.

Κόβουμε τη σφολιάτα ή την κουρού κάθε φύλλο σε 4 ή οκτώ ίσια κομμάτια. Κρατάμε τη ζελατίνα που τυλίγει τα φύλλα, μας διευκολύνει στο κόψιμο.

Απλώνουμε στη μισή επιφάνεια του φύλλου την κρέμα διπλώνουμε από πάνω την κενή επιφάνεια και με ένα πιρούνι πατάμε γύρω να κλείσουν καλά οι τυρόπιτες. Τις αλείφουμε με τον κρόκο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λευκό σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις με αέρα μέχρι να πάρουν χρυσαφένια χρώμα (30 λεπτά είναι καλά, αλλά εξαρτάται από την απόδοση του φούρνου).

Αν ψιλοκόψουμε δύο φέτες ζαμπόν τύπου φουαντρέ γίνεται ζαμπονοτυρόπιτα που λατρεύουν τα παιδιά, επίσης αν βάλουμε κασέρι αντί για κεφαλοτύρι κασερόπιτα. (Εννοείται ότι μπορούμε να παραλείψουμε μπαχαρικά και μυρωδικά αν δεν μας αρέσουν).

Η πιο εύκολη τυρόπιτα - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly