Λαδένια με αλεύρι Ζέας

Λαδένια με αλεύρι Ζέας - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

της Eλλη Τριανταφύλλου

Είναι από τις πιο εύκολες, εύγεστες και απολαυστικές ιδέες για την εποχή. Το μεσημέρι με σαλάτα, το βραδάκι με μπύρα στο μπαλκόνι, ακόμη και για δεκατιανό στο σχολείο, η Λαδένια Κιμώλου είναι μία εξαιρετική ιδέα. Στη δική μου εκδοχή, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, έχει εγκατασταθεί από αλεύρι Ζέας. Αν σας αρέσει, έχει καλώς. Διαφορετικά, χρησιμοποιείτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή μειώνεται κατά 2/3 την ποσότητα της μαγιάς.

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 2 λεπτά
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό
Υλικά

Υλικά για την ζύμη

600 γρ. αλεύρι Ζέας
2 κουταλιές της σούπας μαγιά ξηρή
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
250 ml χλιαρό νερό ( ή όσο πάρει μέχρι να γίνει μία σχετικά μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια )

Για τη γέμιση
5-6 ώριμες ντομάτες
3-4 μεγάλα κρεμμύδια
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο περίπου
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση

20170517 162254 1 Αντιγραφή

20170517 162109

Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι με λίγο από το χλιαρό νερό.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση του, προσθέτουμε το νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και να μην κολλάει στο χέρια.

20170517 161526


Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

20170517 143828


Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και τα ξεχωρίζουμε. Αν θέλουμε, τα αφήνουμε για δέκα – δεκαπέντε λεπτά στο σουρωτήρι με αλάτι να στραγγίξουν τα νερά τους.

Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε όσο είναι δυνατόν τα σπόρια τους και τα πολλά υγρά.
Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ. Τοποθετούμε το ζυμάρι στο κέντρο του και με τα χέρια το απλώνουμε σιγά σιγά από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

20170517 161802

Στη συνέχεια, βάζουμε από πάνω το κρεμμύδι σε όλη του την επιφάνεια και μετά τις ντομάτες Πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά.

Λαδένια με αλεύρι Ζέας - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».