Πένες με τόνο και βασιλικό

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 15'
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Κέικ αλμυρό με έμενταλ και ελιές

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 45'
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Εορταστικό

Ψάρι φρικασέ στο φούρνο

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: -
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Εύκολοι τραγανιστοί λουκουμάδες

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 10'
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Κοντοσούβλι στη λαδόκολλα με λαχανικά ψητά

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 2 ώρες
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Εορταστικό

Γαλατόπιτα με φύλλα πεντανόστιμη

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 60'
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Τάρτα με κατσικίσιο τυρί και ελληνικό προσούτο

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 30'
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Επίσημο

Αυθεντική παέλια

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 40'
Κόστος: Ακριβό
Τύπος: Καθημερινό

Λαζάνια με σπανάκι και ξινομυζήθρα

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 45'
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Καθημερινό

Ροδέλες κρεμμυδιού με κουρκούτι μπύρα

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 15'
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Μακαρονόπιτα με κίτρινη κολοκύθα

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 60'
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Καθημερινό

Παγωτό σοκολάτα μεθυσμένο

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 30'
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Ντιπ φρέσκιας ντομάτας με μυρωδικά

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 5'
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Σαραγλί της κυρίας Ελενίτσας

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 60'
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Εορταστικό

Πέρκα σε κρούστα παρμεζάνας

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 15'
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Καθημερινό

Το σύκο των αλμυρών πιάτων

Δυσκολία: -
Χρόνος: -
Κόστος: -
Τύπος: -
Για μας τους νότιους, είναι το φρούτο που συνδέεται με το καλοκαίρι μας. Για τους βόρειους, είναι μια πανάκριβη πολυτέλεια. Ευτυχώς, εμείς, για δυο τουλάχιστον μήνες κάθε χρόνο, απολαμβάνουμε τα φρέσκα σύκα σε αφθονία και σε κάθε είδους μαγειρέματα.

Στην τελευταία δοκιμή τα ανακάτεψα με ροκφόρ και τα έκανα γέμιση για κοτόπουλο – είναι γνωστό ότι ο συνδυασμός του σύκου με κάθε είδους μπλε τυρί είναι αξεπέραστος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έκανα τα γεμιστά φιλέτα του κοτόπουλου (προφανώς προτιμώ το μπούτι) πακετάκια και τα μαγείρεψα σε βαθύ τηγάνι, με μια σάλτσα από πορτοκάλι και κρασί. Εγκρίθηκε μετά πολλών επαίνων!

Γεμιστό κοτόπουλο με σύκο και ροκφόρ

kotopoulo gemisto 006a

Για 2 άτομα

4 φιλέτα κοτόπουλο από μπούτι κατά προτίμηση

100 γρ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα ή όποιο άλλο μπλε τυρί.

4 σύκα

Λάδι

1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο

Για την σάλτσα

1 πορτοκάλι χυμός και ξύσμα

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

1 σύκο

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας χτυπήσει τα φιλέτα για να πλατύνουν. Διαφορετικά, στο σπίτι, τα βάζουμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και τα χτυπάμε με το ειδικό σφυρί για τα κρέατα.

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του κοτόπουλο και σκορπίζουμε επάνω τους το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο. Στο κέντρο του κάθε φιλέτου βάζουμε το ¼ του ροκφόρ και από πάνω ενα σύκο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια.

Τυλίγουμε τα φιλέτα σε πακετάκια, προσπαθώντας να κλείσουμε όσο καλύτερα γίνεται την γέμιση. Στερεώνουμε είτε με οδοντογλυφίδες, είτε με ειδικό σπάγκο για μαγείρεμα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και βάζουμε το κοτόπουλο να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Μην ανησυχείτε και αν φύγει λίγη από την γέμιση, γιατί θα νοστιμίσει την σάλτσα. Μόλις πάρει ωραίο χρώμα, το σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και 1 σύκο κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 25 περίπου λεπτά, προσέχοντας μην στεγνώσουν τα υγρά.

Όταν ετοιμαστεί, το βγάζουμε από το τηγάνι και αν χρειάζεται, δυναμώνουμε την φωτιά για να πήξει η σάλτσα. Περιχύνουμε με την σάλτσα και σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.

Ταλιάτα

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 10'
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Επίσημο

Τάρτα με καπνιστό σολομό και πατάτες

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 50'
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Καθημερινό

Σαλάτα με τα πρώτα σύκα

Δυσκολία: -
Χρόνος: -
Κόστος: -
Τύπος: -
Στα παιδικά μου χρόνια, η σαλάτα ήταν αυτό που λέει το όνομα της. Μια ντοματοσαλάτα το καλοκαίρι, ένα μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι και μπόλικο άνηθο ή τριμμένο λάχανο-καρότο με λεμόνι τον χειμώνα. Η ρώσικη σαλάτα έκανε λίγο πιο γκουρμέ ένα τραπέζι μέχρι να εμφανιστεί η σαλάτα του Καίσαρα και να κάνει την διαφορά.
Σιγά-σιγά όμως αρχίσαμε να ξαναμαθαίνουμε ξεχασμένα χορταρικά – η ρόκα είναι το πιο καλό παράδειγμα – και να βρίσκουμε στα μανάβικα όλο και πιο περίεργα (όχι πια) σαλατικά. Και μετά ήρθε η σειρά της βινεγκρέτ. Το απλό λαδολέμονο εξελίχθηκε σε πλούσια σάλτσα στην οποία συνδυάζονται εξαιρετικά το ξύδι, έστω και μπαλσάμικο με το γλυκό πετιμέζι, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Στην τραγανή σαλάτα που περιγράφω πιο κάτω, χρησιμοποιώ σιρόπι ροδιού. Το βρίσκω συνήθως στα αραβικά μπακάλικα και είναι νόστιμο και αρωματικό. Αν δεν το βρείτε όμως μην σκάτε. Και το πετιμέζι μια χαρά την κάνει την δουλειά του.

Σαλάτα με σύκα και σιρόπι ροδιού

1 κόκκινη λόλα
1 ραντίτσιο
1 αντίβ
1 γαλλική σαλάτα
1 σακουλάκι baby σπανάκι
μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης
2-3 ξερά σύκα
1-2 σύκα φρέσκα

Για την βινεγκρέτ

2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά σιρόπι ροδιού (ή πετιμέζι)
1 κουταλιά μουστάρδα
6 κουταλιές λάδι
αλάτι

Βάζετε τα φιστίκια σε ένα τηγανάκι και τα καβουρδίζετε για λίγα λεπτά, προσέχοντας μην αρπάξουν και πικρίσουν. Όταν είναι έτοιμα αδειάστε τα σε μια λαδόκολλα να κρυώσουν (αν τα αφήσετε στο τηγανάκι θα συνεχίσουν να ψήνονται και υπάρχει κίνδυνος να καούν).
Πλένετε πολύ καλά τα σαλατικά (που εννοείται ότι μπορεί να είναι άλλα από αυτά που προτείνω), ξεχωρίζετε τα φύλλα τους και τα κόβετε με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια. Τα βάζετε σε μια σαλατιέρα.
Κόβετε τα ξερά σύκα σε πολύ λεπτά φετάκια και τα ρίχνετε στη σαλατιέρα. Χοντροκόβετε με το μαχαίρι τα καβουρντισμένα φιστίκια και τα βάζετε κι αυτά στη σαλάτα.
Σε ένα βαζάκι με καπάκι βάζετε τα υλικά της βινεγκρέτ και χτυπάτε καλά και δυνατά να γίνει η σάλτσα. Περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε καλά (με τα -καθαρά- χέρια είναι ο καλύτερος τρόπος) να πάνε τα πάντα παντού.
Πλενετε τα φρέσκα σύκα και τα κόβετε και αυτά σε φετάκια για να στολίσετε τη σαλάτα σας.

Πατάτες γιαχνί

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 30'
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Γαύρος τουρσί

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 2 ώρες
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Τούρτα αφιερωμένη εξαιρετικά στο Μύρωνα!

Δυσκολία: -
Χρόνος: -
Κόστος: -
Τύπος: -
Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση είδα στο fb ότι σήμερα είναι η γιορτή του Μύρωνα Καλογερόπουλου, του λατρεμένου γιου της Ελένης μας. Και σκέφτηκα ότι, εφόσον δεν είμαστε μαζί να το γιορτάσουμε, θα του αφιερώσω την αγαπημένη τούρτα της οικογένειάς μου. Είναι η κλασσική μαμαδίστικη τούρτα για γενέθλια αλλά και για γιορτές που τουλάχιστον εμείς στην οικογένειά μας φτιάχνουμε όποτε μας δοθεί μια καλή ευκαιρία.

Η συνταγή είναι γρήγορη και πανεύκολη. Όμως δεν σε γλυτώνει από την επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο, γιατί η βάση της αποτελείται από σαβουαγιάρ και το τελειώμά της από σαντιγί. Σαβουαγιάρ προσπάθησα κάποτε να φτιάξω αλλά δεν τα κατάφερα. Κάποιο μυστικό έχουν στα ζαχαροπλαστεία που δεν το έχω ανακαλύψει ακόμα. Τα έτοιμα των σούπερ μάρκετ δεν συζητιούνται. Είναι απαράδεκτα. Όσον αφορά την σαντιγί, προτιμώ να χτυπάω εγώ στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη. Η έτοιμη σαντιγί των ζαχαροπλαστείων είναι πολύ γλυκιά για τα γούστα μου.
Υλικά

300 γραμμ. σαβουαγιάρ

Γάλα εβαπορέ

Κονιακ

350 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα

6 αυγά

5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

½ κιλό σαντιγί έτοιμη ή ½ κιλό κρέμα γάλακτος και 4 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

150 γραμμ. αμύγδαλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε μισό κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο και ένα σφηνάκι κονιάκ. Ανακατεύουμε και βουτάμε στιγμιαία μέσα στο υγρό τα σαβαγιάρ. Τα στρώνουμε πυκνά-πυκνά, χωρίς να αφήνουν μεταξύ τους κενά, σε ένα πυρέξ.

Κόβουμε τα 250 γραμμάρια από την κουβερτούρα σε κομμάτια και τα λιώνουμε στα μικροκύμματα ή σε μπεν μαρί.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους του αυγού με τις 4 κουταλιές ζάχαρη.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Ενώνουμε την λιωμένη σοκολάτα με τους κρόκους και την μαρέγκα με απαλές κινήσεις.

Στρώνουμε το μείγμα της σοκολάτας πάνω από τα σαβαγιάρ και βάζουμε το πιρέξ στο ψυγείο μέχρι να πήξει, για τουλάχιστον μια ώρα.

(Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να καταψύξουμε την τούρτα για περίπου 20 ημέρες μέχρι ένα μήνα ή απλά να την αφήσουμε στην ψύξη για τρεις τέσσερις ημέρες).

Αν δεν αγοράσουμε έτοιμη την σαντιγί, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνουν σαντιγί. Τρίβουμε στο μούλτι την υπόλοιπη σοκολάτα. Βάζουμε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφού ρίξουμε τα αμύγδαλα με την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελωθούν. Τα μεταφέρουμε απλωμένα σε αντικολλητικό χαρτί για να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν κρατάμε 20 ολόκληρα καραμελωμένα αμύγδαλα και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα στο μούλτι. Ήρθε η ώρα να «μοντάρουμε» την τούρτα:

Βγάζουμε από το ψυγείο το πυρέξ και απλώνουμε από πάνω την σαντιγί. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα και από πάνω με τα τριμμένα αμύγδαλα. Στολίζουμε με τα 20 ολόκληρα καραμελωμένα αμύγδαλα και η τούρτα μας ολοκληρώθηκε.

Μαρμελάδα βερίκοκο με σπόρους κόκκινου πιπεριού!

Δυσκολία: -
Χρόνος: -
Κόστος: -
Τύπος: -

Vegan μουσακάς με λευκές μελιτζάνες

Δυσκολία: Δύσκολο
Χρόνος: 70 λεπτά
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Εορταστικό

Χταπόδι του ψαρά σε ξεροψημένη τηγανίτα πατάτας

Δυσκολία: Μέτριο
Χρόνος: 40'
Κόστος: Μέτριο
Τύπος: Εορταστικό

Κρύα σούπα με αγγούρι

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 10΄
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό

Δε θυμάσαι ποτέ τις συνταγές; Σου έχω λύση!

Δυσκολία: -
Χρόνος: -
Κόστος: -
Τύπος: -
Μαγειρεύω πολλά χρόνια αλλά για κάποιο λόγο που ακόμη δεν έχω καταφέρει να προσδιορίσω, αρνούμαι να μάθω και να θυμηθώ συνταγές.  Οτιδήποτε περισσότερο από μια σαλάτα, ψητή μπριζόλα και μπιφτέκια, άντε και μακαρόνια με τόνο, απλώς δεν θυμάμαι να το φτιάξω! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μαγειρεύω πάντα με ανοιχτό όχι τον τσελεμεντέ αλλά τον υπολογιστή, διότι πώς να το κάνουμε, έχει γίνει ψηφιακό  και το μαγείρεμα!

Τώρα στις διακοπές ο υπολογιστής θα αντικατασταθεί από το tablet και το κινητό αλλά το ζητούμενο είναι και πάλι το ίδιο: πρόσβαση στις αγαπημένες συνταγές του tasty-day.gr όπου και αν είμαι! Το 4G να είναι καλά και να έχω μπόλικα data, γιατί αλλιώς μας βλέπω να τη βγάζουμε με σουβλάκια. Προσωπικά φέτος πήρα f2g από τη WIND γιατί είδα την προσφορά που έχει βγάλει σε data φέτος το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα δεν έχω βρει καλύτερη: με 10 Ευρώ πήρα 15GB για δύο μήνες. Ψάξτε το και ξενοιάστε, υπάρχει λύση και για μας τις ξεχασιάρες μαγείρισσες!


Bonus: Μελιτζάνες με γιαούρτι

Υλικά

4-5 στρογγυλέ μελιτζάνες
3 σκελίδες σκόρδο με την φλούδα
Λάδι για τηγάνισμα
Αλάτι, Πιπέρι
ρίγανη
Για την σάλτσα ντομάτα
4-5 μεγάλες φρέσκιες ντομάτας η 500γρ ντοματάκια κονκασε
½ ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
Για την σάλτσα γιαουρτιού
500γρ γιαούρτι σακούλας με όλα τα λιπαρά
250γρ φέτα πικάντικη
½ κ.γ. καυτερή πάπρικα
1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση
Κόβουμε την μελιτζάνες σε φέτες τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και τους βάζουμε αλάτι για να ξεπικρίσουν . Όταν είναι η ώρα να τις τηγανίσουμε τις ξεπλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε. Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε την ρίγανη, τα σκόρδα (τα οποία τα έχουμε χτυπήσει και τα έχουμε ανοίξει με την παλάμη μας), το αλάτι και το πιπέρι. Τις τηγανίζουμε λίγες λίγες ανανεώνοντας κάθε τόσο το λάδι , το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη.
Ταμπονάρουμε τις μελιτζάνες με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι. Τις στρώνουμε σε μια πιατέλα. Από πάνω βάζουμε την σάλτσα που έχουμε φτιάξει σε ένα τηγάνι βάζοντας το λάδι τις ντομάτες ,αλάτι, πιπέρι και την ζάχαρη.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα γιαούρτια ,την φέτα, το σκόρδο ψιλοκομμένο και την κόκκινη πάπρικα. Τα ανακατεύουμε και βάζουμε την σάλτσα γιαουρτιού πάνω από τις μελιτζάνες και την σάλτσα ντομάτας.




Δε θυμάσαι ποτέ τις συνταγές; Σου έχω λύση!

Δυσκολία: Εύκολο
Χρόνος: 40'
Κόστος: Φθηνό
Τύπος: Καθημερινό
Σελίδα 1 από 24