Πιπεριά: Το "στολίδι" του μπαξέ, της Μαρίας Τρακαδά

Πιπεριά: Το
swong95765
Οι πιπεριές και τα ζωηρά τους χρώματα αποτελούν ένα πολύ όμορφο κόσμημα για κάθε κήπο. Εκτός, όμως, απο όμορφη εμφάνιση οι πιπεριές έχουν και πολύ νόστιμη γεύση.

Το λαχανικό, υπήρχε σχεδόν απ αρχής κόσμου, αρχικά στο Περού, ενώ γρήγορα διαδόθηκε στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική.

Στην Ευρώπη τις έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος, το 1493 και πολύ γρήγορα ενσωματώθηκαν στην διατροφή των Ευρωπαίων. Το όνομα τους δόθηκε απο τους Ευρωπαίους, γιατί όταν δοκίμασαν πρώτη φορά απο τον Κολόμβο αποξηραμένες πιπεριές είπαν « είναι πιο καυτές και απο το πιπέρι του Καυκάσου». Η άλλη εκδοχή για το πως πήραν το όνομα τους οι πιπεριές είναι απο το αρχαιοελληνικό ρήμα «κάπτω» το οποίο σημαίνει καταπίνω λαίμαργα.

Παρ’ όλο που συνέδεσαν το πιπέρι με τις πιπεριές, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Το πιπέρι είναι σπόρος φυτού και ανήκει στην οικογένεια των πιπερίδων, ενώ οι πιπεριές ανήκουν στο είδος των κοκκινοπίπερων.

Πολλές παραλλαγές των κοκκινοπίπερων περιέχουν καψαϊκίνη που είναι μια λιποφιλή χημική ουσία η οποία παράγει μια αίσθηση καύσης σε οποιονδήποτε ιστό και αν έλθει σε επαφή. Η καψαϊκίνη κρατάει μακριά τα θηλαστικά και τα έντομα, για να μην καταστραφεί, ενώ δεν επηρεάζει τα πουλιά. Προφανώς για να μπορούν να μεταφέρουν τους σπόρους!

Υπάρχουν διάφορα είδη πιπεριών, κάποια απο τα οποία χρησιμοποιούνται στην διατροφή ως λαχανικά ή μπαχαρικά, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς λόγους.
Σε πολλές χώρες η πιπεριά βρίσκεται σε αρκετά παραδοσιακά φαγητά. Στην Ισπανία φτιάχνουν το τσορίθο, ένα λουκάνικο με χοιρινό κρέας και κόκκινη καυτερή πιπεριά. Ενώ σε άλλες χώρες τις Ευρώπης τις συνδυάζουν τηγανητές με άλλα λαχανικά, και ντοματόσουπα, και φυσικά γεμιστές με κιμά, ρύζι ενώ σε άλλες προσθέτουν φασόλια, αυγά και τυρί και τις ψήνουν στο φούρνο!

Πηγές: https://garden.org/learn/articles/view/506/

http://www.vegetablefacts.net/vegetable-history/history-of-capsicum/
Πιπεριά: Το