Κάπαρη, μια μοναδική γεύση!

Κάπαρη, μια μοναδική γεύση! - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
HughElliott@flickr
«Η Φρύνη, πριν γίνει ...πεταλουδίτσα της νύχτας και εταίρα, μάζευε και πουλούσε κάπαρη για να τα φέρει βόλτα, λένε οι παλιές γραφές...». Ετσι ξεκινάει το κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στη λατρεμένη κάπαρη από το εξαιρετικό βιβλίο του Νίκου Δ. Πλατή «Μπαχαρικό Λεξικό»!

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του, η κάππαρη συγκαταλέγονταν στα ορεκτικά των αρχαίων Ελλήνων. Την έτρωγαν σκέτη νέτη, ξιδάτη και ενίοτε νοστίμιζε κάποια φαγητά τους.

Όπως λέει στο βιβλίο του, ορισμένες φορές αποδείχθηκε πολυτιμότερη κι από το χρυσάφι, όπως πληροφορεί ο Εντμουντ Μπάρκερ, υπολοχαγός του αείμνηστου Λάνκαστερ.

Οι καλονοικοκυρές από τον Πειραιά συνήθιζαν να τη βάζουν μαζί με μαϊντανό πάνω από το βοδινό κρέας.

Από πολλούς θεωρείται ένας από τους ηθικούς αυτουργούς της παχυσαρκίας ( μιας και ανοίγει την όρεξη και περιέχει μπόλικο αλάτι).

Συνάμα, της αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες. Λένε ότι γιατρεύει τη σπλήνα, τα σκουλήκια του εντέρου και τις αιμορροϊδες. Δεν διευκρινίζεται, όμως, σε ποια μορφή της ακριβώς διαθέτει αυτές τις φαρμακευτικές ιδιότητες.
Κάπαρη, μια μοναδική γεύση! - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly