Σπιτικό παστράμι; Κι όμως, γίνεται!

Σπιτικό παστράμι; Κι όμως, γίνεται! - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Mike@flickr
Είναι ίσως από τα πιο αγαπημένα αλλαντικά της Αμερικής, αν και τελευταίως φιγουράρει σε πολλά «πλατώ» αλλαντικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παράδοση λέει ότι το παστράμι είναι εβραϊκής έμπνευσης αλλαντικό μόσχου και πως η τεχνική παρασκευής του ταξίδεψε στην Αμερική μαζί με Εβραίους της Ρουμανίας τον 19ο αιώνα. Η παρακάτω συνταγή, την οποία βρήκαμε στο πολύ ενημερωμένο σάϊτ www.allrecipes.com, έχει αντικαταστήσει το παραδοσιακό «κάπνισμα» του αλλαντικού με μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, η οποία αν και απαιτεί αρκετές ώρες αναμονής, τελικά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τη δοκιμάσαμε και σας την προτείνουμε.

Υλικά

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι χοντροκομμένο φρέσκο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένος κόλιανδρος
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
¼ κουταλάκι άσπρο πιπέρι
1 κιλό και 800 γραμμ. περίπου μοσχαρίσιο στήθος

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το σκόρδο και το ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 110 βαθμούς.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το πιπέρι, την πάπρικα, τον κόλιανδρο, την σκόνη μουστάρδας, το λευκό πιπέρι και το πιπέρι καγιέν. Τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω με ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου βαρέως τύπου. Περιχύνουμε με το μισό από το ελαιόλαδο με το σκόρδο. Τοποθετούμε το κρέας και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο.

Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κρέατος με το μείγμα των πιπεριών, κρατώντας στην άκρη μία με δύο κουταλιές.

Τυλίγουμε το κρέας με το αλουμινόχαρτο. Ανοίγουμε ένα ακόμα φύλλο αλουμινόχαρτου και βάζουμε μέσα το τυλιγμένο κρέας, αυτή τη φορά ανάποδα. Όπως είναι, το τυλίγουμε σε ένα τρίτο φύλλο αλουμινόχαρτου.

Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 6 ώρες.

Στη συνέχεια, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 3 ώρες.

Κατόπιν, όπως είναι τυλιγμένο στο αλουμινόχαρτο και το βάζουμε μέσα σε μία πλαστική σακούλα και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 8 έως 10 ώρες.

Την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε ξανά τον φούρνο. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω βάζουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου.

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο, το ξετυλίγουμε και το τοποθετούμε στο καινούργιο αλουμινόχαρτου. Πασπαλίζουμε το κρέας με το μείγμα των πιπεριών που είχαμε κρατήσει την προηγούμενη μέρα.

Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για περίπου 3 με 4 λεπτά. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τις φέτες στο τηγάνι με λίγες σταγόνες νερού μέχρις ότου το λίπος αρχίσει να μετατρέπεται από λευκό σε ημιδιαφανές, για περίπου πέντε λεπτά. Το παστράμι μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε σκέτο, σε σάντουϊντς κα.
Σπιτικό παστράμι; Κι όμως, γίνεται! - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly