Ζύμη για χωριάτικο φύλλο

Ζύμη για χωριάτικο φύλλο - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορούμε να χρησιμοποιήσετε και ολικής αλέσεως)
1 πρέζα αλάτι
1 κ. σ. ξίδι
65 ml ελαιόλαδο
125 ml χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων και μερικές κουταλιές νισεστέ (ρυζάλευρο)

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, σχηματίζουμε ένα λακκάκι στη μέση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα θρυμματίζει εύκολα. Τότε προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για να γίνει λεία κι εύπλαστη η ζύμη.

Την πλάθουμε και σχηματίζουμε 6 μικρές μπάλες. Τις αφήνουμε να σταθούν για 45 λεπτά ενόσω προετοιμάζουμε τη γέμιση.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι κι αν έχουμε και λίγο νισεστέ και με τη βοήθεια ενός λεπτού πλάστη ανοίγουμε 6 λεπτά φύλλα. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 36 εκ. και στρώνουμε τρία φύλλα από κάτω, σουρώνοντας τα, καθώς θα τα λαδώνουμε, ένα-ένα.

Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τους τη μισή από τη γέμιση που θα χρησιμοποιήσουμε και τη σκεπάζουμε με ένα ακόμα φύλλο.

Βάζουμε και την άλλη μισή και τη σκεπάζουμε με ένα ακόμα σουρωμένο φύλλο. Το τελευταίο φύλλο το στρώνουμε τεντωμένο. Ψήνουμε την πίτα, σε προθερμασμένο στους 190ο ?, φούρνο για 50 λεπτά.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε μόνο δύο φύλλα, απλώς χωρίζουμε στα δύο μέρη τη ζύμη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το κάτω φύλλο (αφού πρέπει να ντύσει τα πλάγια του ταψιού και να γυρίσει προς τα μέσα) και το μικρότερο για το πάνω φύλλο.
Ζύμη για χωριάτικο φύλλο - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly