Μικροί και μεγάλοι γευσιγνώστες εν δράσει!

Μικροί και μεγάλοι γευσιγνώστες εν δράσει! - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Του Γιώργου Μαυροειδή

Μία από τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε με το Tastyday. gr στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, ήταν η γευσιγνωσία λαδιού. Και αγκαλιάστηκε θερμά! Στόχος μας ήταν να ενημερωθούν οι καλεσμένοι μας, για τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου στη διατροφή μας, για τη σωστή συντήρηση – αποθήκευσή του, αλλά και να κατανοήσουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι φίλοι μας, πόσο απαραίτητη είναι η «οργανοληπτική» αξιολόγηση για ένα ελαιόλαδο, ποια είναι η αξία και η χρησιμότητά της και πως μπορούν να δοκιμάζουν σωστά ένα ελαιόλαδο με σκοπό να αναγνωρίσουν την ποιότητά του.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν έξι διαφορετικά δείγματα ελαιολάδου χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης και να διαπιστώσουν την ποιότητα του.

25276444 10215082683369605 1001417166 n

Είχαν επίσης, την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους συνηθέστερους τύπους ελαιολάδου που χρησιμοποιούμε εσφαλμένα ή σωστά στη διατροφή μας. Το ατροχάδο, το ταγγό, , το οινώδες (για να διαπιστωθούν οι αρνητικές ιδιότητες του) και το extra παρθένο και το παρθένο (για να διαπιστωθούν και να αναδυθούν οι θετικές ιδιότητες του).

25359842 10215082686489683 594339336 n
Χρησιμοποιήθηκαν μικρά ποτήρια για την οργανοληπτική αξιολόγηση στα οποία είχαν τοποθετηθεί όλες οι κατηγορίες ελαιόλαδου. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις θετικές ιδιότητες του και οι οποίες είναι μάλλον, παρεξηγημένες. Αναφέρθηκαν οι ιδιότητες: φρουτώδες, πικρό και πικάντικο και αποσαφηνίστηκε αφού τονίστηκε με έμφαση πως, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί καταναλωτές, το χαρακτηριστικό κάψιμο (πικάντικο) που αισθανόμαστε στον λαιμό όταν δοκιμάζουμε ένα φρέσκο ελαιόλαδο από υγιείς, σχετικά άγουρες ελιές (αγουρέλαιο), είναι δείγμα ποιότητος και δεν προέρχεται βέβαια από τάγγισμα το οποίο και συνοδεύεται από πολύ άσχημη γεύση. Η αίσθηση του καψίματος στον λαιμό οφείλεται στις πολύτιμες πολυφαινόλες, καθώς και η γεύση του πικρού που μπορεί να αισθανθούμε στο στόμα από ένα καλό ελαιόλαδο.

25323245 10215082687769715 1220879213 n

25287270 10215082686409681 1900415751 n

Για το λόγο αυτό, το extra παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποιήθηκε είχε παραχθεί στην περιοχή του Έβρου και προσφέρθηκε από την εταιρία «ΚΥΚΛΩΠΑΣ», γκρεμίζοντας το «μύθο», ότι μόνο η Νότια Ελλάδα παράγει άριστο ελαιόλαδο.
Μικροί και μεγάλοι γευσιγνώστες εν δράσει! - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly