Οι γεύσεις που χάνονται!, του Γιώργου Μαυροειδή

Οι γεύσεις που χάνονται!, του Γιώργου Μαυροειδή - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
"Η τροφή, να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου", είπε ο Ιπποκράτης, για να συνεχίσει ο Χρόνης Μίσσιος στο βιβλίο του «Ντομάτα με γεύση μπανάνας», να μας πει: «Και σάματις είναι νόστιμα; Άλλοτε… με έπνιγαν οι μυρουδιές. Αρώματα όλων των ειδών. Τώρα, είναι σα να τριγυρνάω σε βουβό τοπίο, πώς να το πω, νιώθω μοναξιά. Δεν ξέρω τι γίνεται με σας, μα εγώ μπορεί να μη θυμάμαι τι έφαγα χτες, αλλά θυμάμαι τα πάντα απ' τα μικράτα μου… Ρε, έκοβες μια ντομάτα και μοσκοβόλαγε ο τόπος».

Τα γούστα του καταναλωτή άλλαξαν και οι βιομηχανίες προσαρμόστηκαν έτσι ώστε να προσφέρουν γρήγορα προϊόντα με καλή εμφάνιση. Αποτέλεσμα, να χάνονται οι αγνές, παραδοσιακές, ελληνικές γεύσεις.

22711506 10214646678669760 1430528377 n

Στον αμπελώνα του ΚΠΕ Αρχανών- Ρούβα- Γουβών, 20 παλιές ποικιλίες αμπελιού αναπτύσσονται και έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα: «Ένα τσαμπί σταφύλι διηγείται την ιστορία του», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, στους μαθητές, ότι κάθε τι που χάνεται σκοτώνει ένα μέρος της παράδοσης και της ιστορίας μας! Οι ποικιλίες, είναι όλες από την ευρύτερη περιοχή των Αρχανών οι οποίες πλέον, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν!

Τσαρδάνα, Βοϊδομάτης, Φωκιανό,Δερματάς, Βιδιανό, Αθηναϊδα ή Μέλισσα, Μοσχάτο Σπίνας, Μοσχάτο Αρχανών, Κοτσιφαλολιάτικο, Δαφνί, Αθήρι, Θραψαθήρι, Πλυτό, Βηλάνα, Ταχτάς, είναι μερικές από τις ποικιλίες που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται στον αμπελώνα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών.

Μεγάλο ρόλο στο εργαστήριο, έχει ο θεός Διόνυσος, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας απομηχανής Θεός και αναφέρεται στην ιστορία του αμπελιού, στην εξέλιξή του, στα προϊόντα του και τη χρήση τους.

22711516 10214646679509781 908768595 n

Όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες γίνονται χωρίς τη χρήση χημικών, εντομοκτόνων ή λιπασμάτων. Ο κομποστοποιητής δίπλα στο κτήμα παράγει το κομπόστ που θα λιπάνει τον ελαιώνα, το σκιάχτρο θα διώξει τους «επίδοξους» κότσυφες που λατρεύουν τις ρόγες των σταφυλιών και τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού, θα ολοκληρώσουν τα βιολογικά εντομοκτόνα.

Στο τέλος του εργαστηρίου, προσφέρονται στους μαθητές προϊόντα αμπελιού: Πετιμέζι, Μουστοκούλουρα, γλυκό σταφύλι, διαφόρων ειδών σταφίδες, ενώ αναφέρονται τα προϊόντα του μούστου, του κρασιού και της ρακής! Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές, παρασκευάζουν πεντανόστιμα ντολμαδάκια στο εργαστήριο του ΚΠΕ Αρχανών και στη συνέχεια αφού τα ψήσουν, τα δοκιμάζουν!
Οι γεύσεις που χάνονται!, του Γιώργου Μαυροειδή - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly