Οι έξι "αβάπτιστες" μπύρες από την Κρήτη

Οι έξι
Δύο Κρητικοί και ένας Νορβηγός – η παρέα της ΣΟΛΟ- έφτιαξαν μέσα σε 18 μήνες πάνω από 40 διαφορετικές ετικέτες – άλλες σταθερές, άλλες εποχιακές (όπως εκείνη με το σφακιανό αλάτι) και άλλες προϊόν σύμπραξης!
Σαράντα τόσες μπύρες μέσα σε διάστημα 18 μόλις μηνών δεν το λες και μικρό πράγμα – προφανώς, το αντίθετο! Η παρέα των 3 ανδρών – οι δύο Κρητικοί, ο Νικόλας Λουκάκης και ο Κωστής Σταυρακάκης και ένας Νορβηγός, ο Κjetil Jikiun ένας κατά κυριολεξία Brew Master- κατάφεραν ως νομάδες ζυθοποιοί να έχουν αυτήν την σοδειά. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος αυτής της σοδειάς – πάνω από 30- αποτελεί προϊόν σύμπραξης με ζυθοποιούς και ζυθοποιεία ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, η Hoppy Saison. Να τι γράφεται για εκείνη στο fb της Solo. «Άρτι αφιχθείσα από τις εξοχές της Βαρκελώνης ! Μόλις 3000 μπουκάλια από τη θαυμάσια αυτή συνεργασία μας με την Ισπανική craft μικροζυθοποιία Cervesa Espiga κατέφθασαν σήμερα στην Ελλάδα από την Ιβηρική χερσόνησο.

Μια υβριδική, ξηρή και νοστιμότατη Hoppy Saison με 8,3% αλκοολικούς βαθμούς και αρωματικό προφίλ που συνδυάζει τα αρώματα τροπικών φρούτων μιας Bέλγικης Saison με τον γήινο, πευκώδη χαρακτήρα μιας IPA. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με το πάντρεμα των δύο δημοφιλών αυτών στυλ. Ευχαριστούμε την Cervesa Espiga για την καρποφόρα αυτή συνεργασία και με το καλό να ζυθοποιήσουμε παρέα και στην Ελλάδα εν καιρώ ...».

Η παρέα της Solo πολύ σύντομα θα πάψει να αποτελεί μέρος της στρατιάς των νομάδων ζυθοποιιών. Κατά ένα τρόπο «νοικοκυρεύονται»... καθώς αποκτούν την δική τους παραγωγική μονάδα λίγο έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης. Μέχρι στιγμής είχαμε μπύρες κρητικής εμπνεύσεως και εν πολλοίς, κρητικής καταγωγής. Σε λίγους μήνες – Δεκέμβριος 2017 ή Ιανουάριος 2018- θα έχουν μπύρες από μια κρητική ζυθοποιία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κωστής Σταυρακάκης που έχει την ευθύνη για το marketing «το όλο θέμα είναι το νερό και το νερό πάντα ήταν κρητικό»!

Στο σημείο αυτό έχει σημασία μια λεπτομέρεια: Ανάμεσα στις εποχιακές μπύρες διακεκριμένη θέση κατέχει η ετικέτα ΣΟΛΟ Θάλασσα που είναι η πρώτη ελληνική μπίρα τύπου Gose, με θαλασσινό αλάτι από τα Σφακιά. Και όπως διαβάζουμε σε μια λεζάντα που συνοδεύει φωτογραφία της μπύρας στο fb «Η "θαλασσογέννητη" ... με θαλασσινό αλάτι από τις αλατσόστερνες των Σφακίων. Αίσθηση δροσιάς και υφάλμυρη γεύση, σαν εκείνα τα καλοκαιρινά φιλιά πλάι στο κύμα». Η «βρασιά» της έγινε πέρυσι , αρχές φθινοπώρου του 2016, και ένα μικρό απόθεμα υπάρχει ακόμη... Το αν ξαναβγεί, παίζεται αλλά τίποτα δεν αποκλείεται.

Μια δεύτερη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια την βρίσκουμε στην ενότητα των εκθετών της Ζυθογνωσία 2017 (14-15 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο). Εκεί στο μικρό κείμενο διαβάζουμε: «Στη φετινή Ζυθογνωσία είπαμε να σας δοκιμάσουμε. Είπαμε να παρευρεθούμε με κάποιες μπίρες που φτιάχτηκαν μόνο και μόνο για την έκθεση, ελπίζοντας στα σχόλια και στις κριτικές σας.

Παρευρισκόμαστε με 6 μπίρες product development, κωδικοποιημένες από P1 έως P6 και περιμένουμε την κρίση σας».

Με άλλα λόγια, 6 αβάπτιστες μπύρες της ΣΟΛΟ μας περιμένουν!

Πάντως, τα γνωστά και δοκιμασμένα προϊόντα της ΣΟΛΟ είναι οι μπίρες ΣΟΛΟ Σκοτίδι (Imperial Stout), ΣΟΛΟ Φουριάρη (Imperial IPA), ΣΟΛΟ Χωριάτικη (Saison), ΣΟΛΟ Θάλασσα...

Πηγή: http://www.protothema.gr/city-stories/article/720898/oi-6-avaptistes-bures-apo-tin-kriti/ ( Κώστας Τσαούσης )
Οι έξι