Η Νικολέττα Δελατόλα – Φώσκολου μας μαθαίνει τις γεύσεις των Κυκλάδων, της Μαρίας Πατσιά

Η Νικολέττα Δελατόλα – Φώσκολου μας μαθαίνει τις γεύσεις των Κυκλάδων, της Μαρίας Πατσιά - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Ήταν νομίζω το 2006 όταν είδα για πρώτη φορά την κα Νικολέττα να μαγειρεύει στην εκπομπή «Μπουκιά και Συχώριο» , του κου Ηλία Μαμαλάκη στο MEGA. Θυμάμαι ακόμα την αγάπη , τη φροντίδα και τη ζεστασιά αυτής της σπουδαίας μαγείρισσας που σου μετέφερε μέσα από την ψυχρή οθόνη της τηλεόρασης πάθος της για τη μαγειρική.

Παρόλο που πηγαίνουμε πολλά χρόνια στην Τήνο δεν έτυχε να γνωριστούμε. Φέτος μας περίμενε ένα απόγευμα στο σπίτι της. Είχαμε τελειώσει το φαγητό μας και πήγαμε να τη βρούμε, αποδεχόμενοι, με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, από εμένα, την πρόσκλησή της.

Το σπίτι της είναι σε ένα κεντρικό δρόμο του νησιού και το βρίσκεις πολύ εύκολα. Έχει μια ατελείωτη θέα στο τοπίο της Τήνου και το μάτι σου χάνεται εύκολα στη θάλασσα. Το σκυλάκι της οικογένειας με τα γαυγίσματα του ειδοποίησε την κα Νικολέττα ότι φτάσαμε. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά από κοντά. ένιωσα αυτό το συναίσθημα που νιώθουμε κάποιες φορές στη ζωή μας, ότι την γνώριζα από παλιά και πήγαινα να την ξαναδώ...

Καλοσυνάτη, ευγενική και με ένα ζεστό χαμόγελο μας καλωσόρισε στη δροσερή βεράντα του σπιτιού της. Ξεκινήσαμε να λέμε.... Είχαμε τόσα να πούμε, που βιαζόμασταν μήπως και δεν τα προλάβουμε να τα πούμε όλα... Ετοιμάσαμε γρήγορα τα καφεδάκια μας και ο γιος μας απόλαυσε, ο τυχερούλης, το παγωτό βανίλια της κας Νικολέττας.

DSC08282

Η κα Νικολέττα μιλά με πάθος και ατέλειωτη αγάπη γι αυτό που κάνει. Ξεκινήσαμε να λέμε για συνταγές. Μόνιμη κάτοικος του νησιού, με καταγωγή από το χωριό Ξινάρα, γνωρίζει τις συνταγές του νησιού από πρώτο χέρι. Η γιαγιά της Μαργαρίτα Φόνσου, τη μύησε στη μαγειρική από μικρό παιδί. Διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα : την επαφή με την παράδοση και τη μαγειρική τέχνη. Με πηγή της τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού, όπως αυτές φτάσανε από της γιαγιά της στη μητέρα της Μαρία, αλλά και των υπολοίπων γυναικών του νησιού, το 1996 εκδίδεται το πρώτο της βιβλίο «Παραδοσιακές συνταγές από την Τήνο». Οι 117 συνταγές αυτής της συλλογής πρώτα εκτελέστηκαν και δοκιμάστηκαν με επιτυχία από την ίδια και αποτελούν για εμάς έναν πολύτιμο θησαυρό . Το σύνολο των συνταγών χωρίζεται σε δύο επιμέρους ενότητες με Φαγητά και Γλυκά.
Στο μυαλό της ,όμως, πάντα ήταν το κατά πόσο μοιάζει ή διαφέρει ή διατροφή και η «κουζίνα» του νησιού της με εκείνες των άλλων κυκλαδίτικων νησιών. Η σκέψη αυτή την οδήγησε στη συγγραφή του επόμενου βιβλίου της. Με τη βοήθεια του συζύγου της, Ματθαίο Φώσκολο, που τη συνόδευε στις περιηγήσεις της στα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και των νοικοκυρών από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, τις οποίες πάντα αναφέρει στις συνταγές της, ολοκληρώθηκε μετά από πολύ δουλεία και κόπο ένα μοναδικό βιβλίο. Το Βιβλίο «Κυκλάδων Γεύσεις» εκδίδεται το 2006.

DSC08294

Οι συνταγές που θα βρούμε, σε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό μαγειρικής, είναι συνταγές από νοικοκυρές των άλλων νησιών των Κυκλάδων , οι οποίες μαγείρευαν κατά κανόνα για πολυπληθείς οικογένειες. Οι συνταγές δεν ήταν γραμμένες. Η κα Νικολέττα προσάρμοσε τις δοσολογίες έτσι ώστε να μπορούν να μαγειρευτούν για μια σημερινή οικογένεια που συνήθως μαγειρεύουμε για τέσσερα άτομα. Στο βιβλίο γίνεται κατηγοριοποίηση σε 18 ενότητες ώστε να μπορούν εύκολα οι αναγνώστες να ανατρέξουν σε αυτό που τους ενδιαφέρει. Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι συνταγές παρασκευής παραδοσιακών τυριών, γλυκών του κουταλιού, αρτοσκευασμάτων, ποτών, αλλά και συνταγές από τα χοιροσφάγια. Τα βιβλία της κας Νικολέττας βρίσκονται ήδη στη βιβλιοθήκη μου και την ευχαριστώ πολύ πολύ γι αυτό.

DSC08298

Μας ξενάγησε στο σπίτι της και περάσαμε αρκετή ώρα στην κουζίνα της όπου απολαύσαμε κάθε λογής βαζάκια με νοστιμιές που ετοιμάζει... Ακούσαμε ιστορίες γλυκές και αρμυρές... Ιστορίες με φίλους, με τα παιδιά της και με όσους αγαπούν το καλό παραδοσιακό φαγητό.

DSC08266

Απολαύσαμε τη λούζα που ετοιμάζει μόνη της και τη συνταγή θα βρούμε στο βιβλίο της «Κυκλάδων Γεύσεις».

DSC08308

Ο γιος μας αν και χορτάτος «περιποιήθηκε» δύο – τρία πιάτα με τα συγκλονιστικά Μπουρεκάκια Τυριού, που επίσης θα βρείτε στο βιβλίο της.

DSC08313

Η κα Νικολέττα προσκλήθηκε και μαγείρεψε κυκλαδίτικα φαγητά στη μεταπτυχιακή σχολή μαγείρων του Culinary Institute of America at Greystone (Καλιφόρνια ΗΠΑ), στον Κύκλο των Οινοφίλων 0 ΙΚΕΑ (Αθήνα), στη ΜΙΛΗΤΟ (Θεσσαλονίκη) και στον Πολιτιστικό Κύκλο των Φιλελλήνων της Βασιλείας (Ελβετία).

DSC08324

Είχε τη καλοσύνη να μας υπογράψει τα βιβλία της με τόσο καμάρι έχω πλέον και εγώ στη βιβλιοθήκη μου, πήραμε τα γλυκά μας βαζάκια και αποχαιρετιστήκαμε με την υπόσχεση μα τα ξαναπούμε....

DSC08271

Νικολέττα Δελατόλα – Φώσκολου
Σμουρδιά, ΤΗΝΟΣ
Τηλ : 2283023506
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η Νικολέττα Δελατόλα – Φώσκολου μας μαθαίνει τις γεύσεις των Κυκλάδων, της Μαρίας Πατσιά - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».