Με αφορμή μια προσευχή…. ΤΗΝΟΣ, της Μαρίας Πατσια

Με αφορμή μια προσευχή…. ΤΗΝΟΣ, της Μαρίας Πατσια - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Ίσως, ο λόγος που θα πας την πρώτη φορά να είναι μια προσευχή....

Στην Τήνο όμως, θα ξαναπάς....

Θα ξαναπάς για τις υπέροχες παραλίες της. Οι περισσότερες παραλίες της Τήνου είναι με εύκολη πρόσβαση, οδικό δίκτυο που δε σε δυσκολεύει καθόλου να φτάσεις σε αυτές και σχετικά μικρές αποστάσεις. Κιόνια, Άγιος Φωκάς, Άγιος Ιωάννης Πόρτο, Άγιος Σώστης, Άγιος Ρωμανός. Είναι όλες προστατευμένες από το δυνατό βοριά, που φυσά σχεδόν πάντα στο νησί, και σε απόσταση από τη Χώρα γύρω στα 5 χιλιόμετρα. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο απομακρυσμένες όπως η Λυχναφτιά, η Αγία Θάλασσα, η Παχιά Άμμος, το Μαλλί.

Θα πας για τους Περιστεριώνες της. Η χρονολογική τους προέλευσης παραμένει αναπάντητο ερώτημα. Γραπτές μαρτυρίες ανάγουν την εμφάνισή τους στις αρχές του 1700, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως είναι αρκετά προγενέστερη. Το βέβαιο όμως είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιστεριώνων κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας. Εικάζεται ότι κατασκευάστηκαν γύρω στους 1200. Το νησί όμως σήμερα στολίζουν περίπου 650 διαφορετικοί περιστεριώνες, φτιαγμένοι από σχιστόλιθο, πέτρα και ασβέστη, γεμάτοι «λιθοκεντήματα»!

Θα πας για τα αμέτρητα χωριά της! Τα χωριά της Έξω Μεριάς, την Καρδιανή, τα Υστέρνια, τον Πύργο, τον Πάνορμο, τον Μάρλα, τον Μαμάδο και τον Κουμελά.Τα χωριά του Ξώμπουργου, τον Τριπόταμο, τον Σπεράδο, τον Κτικάδο και τον Χατζηράδο, το Σμαρδάκιτο, την Ξινάρα και τα Λουτρά. Θα τα επισκεφτείς για να χαθείς στα μονοπάτια τους και να ξεκουραστείς στις δροσερές πλατείες τους.

DSC08213

Θα πας για το φαινόμενο Πετριάδος! Την αναγνώριση του γρανιτικού πεδίου στη βορειοανατολική Τήνο ως Εθνικού Γεωλογικού Πάρκου εισάγει στη δημόσια συζήτηση ο γεωλόγος Γιάννης Ψάλτης. Η επιφάνεια της γης είναι «σπαρμένη» από στρογγυλούς γρανιτένιους όγκους που ισορροπούν ο ένας πάνω στον άλλο. Γύρω από τους ογκόλιθους , μέσα στις ρεματιές με τα νερά έχουν δημιουργηθεί μικρές εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.

Οι ντόπιοι θέλουν να πιστεύουν ότι το φαινόμενο του Βώλαξ και της περιοχής είναι απλός ο πυθμένας αρχαίας θάλασσας, γιατί ακόμα βρίσκουν άμμο στα μικρά τους χωράφια.
Θα πας για τους αέρηδες! Ο αέρας στην Τήνο δεν σταματά ποτέ. Όσες φορές και αν έχω πάει , φυσά από το βοριά δυνατά και παίρνει μαζί του την κούραση σου, τις στενάχωρες σκέψεις... Ίσως κάποιες στιγμές να σε κουράσει, μιας και δεν είσαι συνηθισμένος, αλλά θέλεις να είναι εκεί να καθαρίζει το μυαλό και την ψυχή...

DSC08339

Θα πας για τη Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά. Το χωριό Λουτρά της Τήνου, πιθανά συνέχεια οικισμού της αρχαίας Τήνου, εικάζεται ότι πήρε το όνομά του από την ύπαρξη εκεί δημόσιων λουτρώνων κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Η σύγχρονη φήμη ήρθε με την εγκατάσταση στο χωριό των δύο μεγάλων καθολικών ταγμάτων : των Ιησουιτών και των Ουρσουλινών. Σε Μονή οι Ουρσουλίνες εγκαταστάθηκαν από το έτος 1862 και αυτή ιδρύθηκε στα Λουτρά. Η πρωτοβουλία οφείλεται στη νεαρή Αγγλίδα Μαρία –Άννα Ληβς, γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, η οποία φτάνει στην Τήνο το 1853, γίνεται μοναχή Ουρσουλίνα και αρχίζει να συγκεντρώνει προσφορές για να οικοδομήσει ένα μοναστήρι και ένα σχολείο στην Τήνο. Δύο χρόνια μετά έχει ήδη σχηματιστεί μια κοινότητα με τέσσερις αδελφές και εικοσιτέσσερα κορίτσια του νησιού όπου φοιτούν.

DSC08371

Το 1890 οι αδερφές γίνονται 36 και οι μαθήτριες 102. Όταν το σχολείο χαρακτηρίστηκε επίσημα γαλλικό, άνοιξε τις πόρτες και προς τα ορθόδοξα κορίτσια. Ο αριθμός των μαθητριών αυξανόταν συνεχώς , δημιουργούσε νέες ανάγκες αλλά άνοιγε κιόλας νέες προοπτικές.

DSC08369

Την περίοδο 1914-1929 οι Αδελφές επέκτειναν αναγκαστικά τις εγκαταστάσεις του σχολείου, αφού ο αριθμός των μαθητριών ξεπέρασε τις 200, ενώ φιλοξενούνταν 20 ορφανά και πολλά παιδιά των γύρω χωριών πήγαιναν εκεί και παρακολουθούσαν δωρεάν τα μαθήματα. Το 1931 αρχίζει να λειτουργεί ιδιωτικό Ελληνο-γαλλικό Γυμνάσιο, ισότιμο με τα άλλα της χώρας. Το Γυμνάσιο κλείνει αναγκαστικά εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

DSC08350

Από το 1935 αρχίζει να λειτουργεί και αναγνωρισμένο ιδιωτικό Δημοτικό σχολείο για τα παιδιά της περιοχής, το οποίο συνεχίζει αδιάκοπα τη λειτουργία του μέχρι το 1984..

DSC08354

Στους χώρους της άλλοτε σχολής λειτούργησε από το 1964 μια σχολή ταπητουργίας η οποία απασχόλησε τα κορίτσια και τις κοπέλες της Τήνου. Η Σχολή των Ουρσουλινών της Τήνου γνώρισε ένδοξες μέρες που με νοσταλγία αναπολούν όσες τις έζησαν από κοντά.
Θα πας γιατί είναι ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός των Κυκλάδων! Εξαιρετικές πρώτες ύλες. Οι καρποί και τα προϊόντα του νησιού που «γεννιούνται» ανάμεσα σε ξερολιθιές και αναβαθμίδες ισοδυναμούν με γευστικές εκπλήξεις. Θα βρούμε τοπικά προϊόντα κάθε πρωί στη λαϊκή που στήνεται στο νέο λιμάνι.

DSC08620

Στα τυροκομεία του νησιού θα αγοράσουμε τοπικά τυριά που παράγονται. Νέοι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει στην εστίαση και το επίπεδο ικανοποίησης στα εστιατόρια είναι πολύ υψηλό και μάλιστα με διακρίσεις.

DSC08162

Για το κρασί και την μπύρα της! Στο νησί υπάρχουν αμπελώνες που παράγουν εξαιρετικά κρασιά τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού, της χώρας , αλλά κυρίως ο χαρακτήρας του είναι εξαγωγικός...

DSC08118

Για τα χειροποίητα σαπούνια! «Ένα κάρο» μυρωδιές θα βρείτε στο όμορφο χώρο που βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας. Εμείς απολαμβάνουμε να παίρνουμε τα δωράκια μας από εκεί..
Με αφορμή μια προσευχή…. ΤΗΝΟΣ, της Μαρίας Πατσια - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly