Eva Ekeblad: Η αριστοκράτισσα που έμαθε τους Σουηδούς να χρησιμοποιούν πατάτες

Eva Ekeblad: Η αριστοκράτισσα που έμαθε τους Σουηδούς να χρησιμοποιούν πατάτες - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Αυτές τις μέρες η Google τιμά με ένα Doodle τα 293 χρόνια από τη γέννηση της Eva Ekeblad, της πρώτης γυναίκας που έγινε μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών από την ηλικία μάλιστα των 24 ετών.

upl5963199b4ca79

Η Eva Ekeblad, η οποία γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1724 διαχειρίστηκε μερικά από τα οικογενειακά κτήματα (ο λόγος ήταν η συχνή απουσία του συζύγου της), και γενικά θεωρήθηκε δίκαιη ως προς τους αγρότες προστατεύοντάς τους από τις κατασχέσεις. Μάλιστα, όταν έμεινε χήρα το 1771 αποσύρθηκε στην εξοχή.

Ο λόγος, όμως, για τον οποίο η Google τιμά την 293η επέτειο από τη γέννηση της Eva Ekeblad είναι για την ανακάλυψή ότι από τις πατάτες μπορεί να παραχθεί αλεύρι και αλκοόλη.

Το 1746 έγραψε στην Ακαδημία σχετικά με το συγκεκριμένο φυτό που είχε εισαχθεί τη Σουηδία ήδη από το 1658, αλλά βρισκόταν μόνο στα θερμοκήπια της αριστοκρατίας. Και μπορεί τα ευρήματά της σήμερα να θεωρούνται αυτονόητα, ωστόσο τον 18ο αιώνα η καθιέρωση της πατάτας στο τραπέζι των Σουηδών σήμαινε ότι βελτιώθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες και επιπλέον μειώθηκε η συχνότητα των λιμών.

Άλλωστε, μιας και οι πατάτες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απόσταση, το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι «περίσσευαν».

Το 1751 η Eva Ekeblad ανακάλυψε μια μέθοδο λεύκανσης με σαπούνι των βαμβακερών υφασμάτων και νημάτων, ενώ έναν χρόνο μετά σκέφτηκε ότι τα επικίνδυνα συστατικά στα καλλυντικά της εποχής θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλευρο πατάτας. Λέγεται μάλιστα ότι είχε... διαφημίσει το φυτό χρησιμοποιώντας τα λουλούδια του για να στολίσει τα μαλλιά της.

Η εκλογή της στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών έγινε το 1748, αν και η πρώτη αναφορά του ονόματός της είναι το 1751 ως επίτιμο και όχι ως πλήρες μέλος. Θεωρείται, δε, αμφίβολο να είχε λάβει μέρος σε κάποια συνεδρίαση, εξαιτίας του καταστατικού που όριζε ότι δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι άνδρες.
Eva Ekeblad: Η αριστοκράτισσα που έμαθε τους Σουηδούς να χρησιμοποιούν πατάτες - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».