Γιατί δεν πρέπει να βάζετε γάλα στο τσάι

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε γάλα στο τσάι - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Abayburina@flickr

Το τσάι θεωρείται το πλέον διαδεδομένο ρόφημα ανά τον κόσμο και διαρκώς κερδίζει έδαφος μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων αναφορικά με τη θετική επίδρασή του στην υγεία, όπως η μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.  

Γερμανοί ειδικοί μελέτησαν την επίπτωση της κατανάλωσης τσαγιού σε 16 μεσήλικες γυναίκες που έπιναν μισό λίτρο μαύρο τσάι. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσες πρόσθεταν γάλα στο τσάι μείωναν τις θετικές επιδράσεις του. Ειδικότερα, οι καζεΐνες του γάλακτος μειώνουν τη συγκέντρωση των κατεχινών, των αντιοξειδωτικών που περιέχει το τσάι και ωφελούν τον οργανισμό. Επεκτείνοντας την ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι καζεΐνες μπλόκαραν την επίδραση του τσαγιού, από μόνες τους.

Στο παρελθόν οι ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι το γάλα δεν είχε επίπτωση στο τσάι διότι δεν αλλάζει τη συνολική συγκέντρωση σε πολυφαινόλες στο αίμα. Αλλά αυτό που τελικά παίζει ρόλο είναι μια συγκεκριμένη πολυφαινόλη, όπως η EGCG, που τελικά το γάλα την μπλοκάρει. Επίσης, είναι πιθανό να μπλοκάρει και την επίδραση του τσαγιού σε άλλα νοσήματα, όπως ο καρκίνος.  

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε γάλα στο τσάι - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly