Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με αυξημένο βάρος στο παιδί

Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με αυξημένο βάρος στο παιδί - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
LikeTheGrandCanyon@flickr

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, καθώς αυτά μπορούν να οδηγήσουν τα μωρά τους σε παχυσαρκία.

Αναφέρει ότι η κατανάλωση των αναψυκτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο υψηλού Δείκτη Μάζας Σώματος και σε υπέρβαρα μωρά.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων σε σύγκριση με μη κατανάλωση τέτοιων, συνδεόταν με αύξηση του ΔΜΣ του νεογνού και διπλάσιο κίνδυνο να είναι ένα μωρό υπέρβαρο στην ηλικία του ενός έτους. Η Meghan B Azad, του University of Manitoba στον Καναδά, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις στον άνθρωπο ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλέον κιλών στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Pediatrics και ανέλυσε 3.033 ζεύγη μητέρων –μωρών, για να εξετάσει τη σχέση της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη και της επίδρασης στο ΔΜΣ των νεογνών τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια διατροφής για την αξιολόγηση της διατροφής στην κύηση, ενώ μετρήθηκε ο ΔΜΣ των μωρών στην ηλικία του ενός έτους.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το 29,5% των μητέρων ανέφερε κατανάλωση ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά κατά την εγκυμοσύνη, περιλαμβανομένου ποσοστού 5,1% γυναικών που ανέφεραν ότι τα κατανάλωναν σε καθημερινή βάση. Η μέση ηλικία των εγκύων ήταν 32,4 χρόνια και το 5,1% των μωρών ήταν υπέρβαρα.

Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με αυξημένο βάρος στο παιδί - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly