Αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών στους νέους με διαβήτη τύπου 2

Αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών στους νέους με διαβήτη τύπου 2 - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

Όπως έδειξε, από τους εφήβους και νεαρούς ενήλικους που συμμετείχαν οι τρεις στους τέσσερις με τύπου 2 διαβήτη αλλά μόνο ο ένας στους τρεις με διαβήτη τύπου 1 είχαν τουλάχιστον μία επιπλοκή του διαβήτη.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη διαφορά στην παχυσαρκία, η οποία προκαλεί τον τύπου 2 διαβήτη, αλλά δεν παίζει ρόλο στον τύπου 1 που είναι αυτοάνοσο νόσημα. Το μοναδικό καλό είναι από τη νέα έρευνα είναι ότι οι επιπλοκές βρέθηκαν "σε πρώιμο ή και υποκλινικό στάδιο", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Dana Dabelea, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Παιδιατρικής στο Colorado School of Public Health, στην Aurora.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, συμμετείχαν πάνω από 1.700 νέοι με τύπου 1 διαβήτη και σχεδόν 300 με τύπου 2. Όλοι είχαν διαβήτη επί περίπου οκτώ χρόνια, τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους ήταν παραπλήσια, ενώ η μέση ηλικία ήταν τα 18 έτη για τα άτομα με τύπου 1 διαβήτη και τα 22 για τους συμμετέχοντες με τύπου 2 διαβήτη. Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις πιθανής νεφρικής νόσου στο σχεδόν 20% των νέων με τύπου 2 διαβήτη, αλλά μόνο στο 6% όσων είχαν τύπου 1.

Επιπρόσθετα, εντόπισαν πρώιμες ενδείξεις οφθαλμοπάθειας στο 9% των νέων με τύπου 2 διαβήτη και στο 6% των νέων με τύπου 1, ενώ αρτηριακή δυσκαμψία παρατηρήθηκε στο 47% των συμμετεχόντων με τύπου 2 διαβήτη αλλά σε λιγότερο από το 12% όσων είχαν τύπου 1 διαβήτη. Τέλος, το 22% των νέων με διαβήτη τύπου 2 και το 10% των νέων με διαβήτη τύπου 1 είχαν ενδείξεις υπέρτασης.

Αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών στους νέους με διαβήτη τύπου 2 - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».