Έλλη Τριανταφύλλου - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Μεθυστική ατμόσφαιρα, μοναδικά αρώματα και γεύσεις και εκπληκτικά ακούσματα!Η γιορτή, με την οποία άνοιξε η αυλαία για τα φετινά Οινοξένεια αποζημίωσε όσους έσπευσαν στον εντυπωσιακό κήπο του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» την Πέμπτη το βράδυ για να δοκιμάσουν τα…
«Όχι ρίγανη! Ποτέ στο χταπόδι! Ρίγανη βάζουμε όταν θέλουμε να κρύψουμε τη μυρωδιά του φαγητού. Τα δικά μας μοσχοβολάνε». Η κυρία Αγγελική Μπενή είναι κατηγορηματική και παρά το τεράστιο χαμόγελο και τη ζεστή, τρυφερή ματιά, δεν σηκώνει αντιρρήσεις.Πιάσαμε την κουβέντα…
Αν είσαι τυχερός και ο δρόμος σου σε βγάλει μέχρις εκεί, είναι βέβαιο ότι θα θέλεις να ξαναγυρίσεις και να ξαναγυρίσεις. Οι Λειψοί, ή Λιψός, ή Λιψό για τους ντόπιους, εκτείνονται σε μόλις 17,35 χλμ, και είναι το μεγαλύτερο από…
Έπαρον κοχλίους και τσάκισέ τους… έγραφε ένα μεσαιωνικό συνταγολόγιο. Άλλες εποχές, άλλες λέξεις, άλλοι τρόποι να λες τα πράγματα. Οι συνταγές τότε δεν ήταν μάλλον πολιτικά ορθές. «Τσάκισέ τους», λέει. Μα τους κοχλιούς;;; τα σαλιγκαράκια;;;; Τα σαλιγκαράκια εγώ τα αγαπούσα…
  • Εύκολο
  • 30΄
  • Ακριβό
  • Καθημερινό
  • Γκρανόλα, για πρωϊνό και για τσίμπημα μέσα στην ημέρα
    Τη συνταγή αυτή μου την έδωσε η φίλη μου η Ευγενία, που τα τελευταία χρόνια ψάχνει και ανακαλύπτει ( τις περισσότερες φορές τις φτιάχνει μόνη της ) συνταγές με υγιεινά συστατικά, οι οποίες όμως δίνουν τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Όταν μου έδωσε να δοκιμάσω τη γκρανόλα της, δεν μπορούσα να σταματήσω! Τα υλικά της είναι λίγο ακριβά, αλλά η ποσότητα φτάνει για να αντικαταστήσει τα κλασσικά παιδικά πρωϊνά και είναι πραγματικός δυναμίτης υγείας για τα παιδιά και όχι μόνο.

  •  

    2 φλιτζάνια σπόροι φαγόπυρου
    1 φλυτζάνι καρύδα τριμμένη
    ½ φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
    ¼ φλιτζάνι chia η λιναρόσπορο
    Λίγο αλάτι
    2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας
    2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορος
    2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορος
    1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    4 κουταλιές της σούπας κακάο
    ¼ του φλιτζανιού λάδι καρύδας
    ¼ του φλιτζανιού βούτυρο κακάο ( ή ταχίνι )
    ¼ του φλιτζανιού σιρόπι σφένδαμου
    Λίγη βανίλια

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Τα στρώνουμε καλά σε ένα ταψί που προηγουμένως έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 15 λεπτά. Ανοίγουμε τον φούρνο, τα ανακατεύουμε, τα ξαναστρώνουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Περιμένουμε να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε βάζο ή σε μεταλλικό κουτί. Καλοφάγωτα!!!

    Ελλη Τριανταφύλλου

  • Εύκολο
  • 2 ώρες
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • 6
  • της Eλλη Τριανταφύλλου

    Είναι από τις πιο εύκολες, εύγεστες και απολαυστικές ιδέες για την εποχή. Το μεσημέρι με σαλάτα, το βραδάκι με μπύρα στο μπαλκόνι, ακόμη και για δεκατιανό στο σχολείο, η Λαδένια Κιμώλου είναι μία εξαιρετική ιδέα. Στη δική μου εκδοχή, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, έχει εγκατασταθεί από αλεύρι Ζέας. Αν σας αρέσει, έχει καλώς. Διαφορετικά, χρησιμοποιείτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή μειώνεται κατά 2/3 την ποσότητα της μαγιάς.

  • Υλικά για την ζύμη

    600 γρ. αλεύρι Ζέας
    2 κουταλιές της σούπας μαγιά ξηρή
    2 κουταλιές ελαιόλαδο
    1 πρέζα αλάτι
    250 ml χλιαρό νερό ( ή όσο πάρει μέχρι να γίνει μία σχετικά μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια )

    Για τη γέμιση
    5-6 ώριμες ντομάτες
    3-4 μεγάλα κρεμμύδια
    2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο περίπου
    αλάτι
    πιπέρι
    ρίγανη

  • 20170517 162254 1 Αντιγραφή

    20170517 162109

    Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι με λίγο από το χλιαρό νερό.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση του, προσθέτουμε το νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και να μην κολλάει στο χέρια.

    20170517 161526


    Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

    20170517 143828


    Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και τα ξεχωρίζουμε. Αν θέλουμε, τα αφήνουμε για δέκα – δεκαπέντε λεπτά στο σουρωτήρι με αλάτι να στραγγίξουν τα νερά τους.

    Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε όσο είναι δυνατόν τα σπόρια τους και τα πολλά υγρά.
    Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ. Τοποθετούμε το ζυμάρι στο κέντρο του και με τα χέρια το απλώνουμε σιγά σιγά από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

    20170517 161802

    Στη συνέχεια, βάζουμε από πάνω το κρεμμύδι σε όλη του την επιφάνεια και μετά τις ντομάτες Πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά.

  • Εύκολο
  • 30'
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • Τη συνταγή αυτή τη βρήκα σε ένα βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές της μαροκινής κουζίνας, η οποία είναι ένα κράμα εξωτικών γεύσεων και πολυεπίπεδων επιρροών. Αν και δεν θυμίζει τις δικές μας γεύσεις, είναι τόσο γλυκιά και εύγευστη, που η εντεκάχρονη κόρη μου καταβρόχθισε το πιάτο της και ζήτησε να πάρει και την επομένη μαζί της για το σχολικό γεύμα.

  • 600 γραμμ. κόκκινη κολοκύθα
    500 γραμμ. γλυκοπατάτα ( πορτοκαλί )
    2 μεσαία κρεμμύδια
    4-5 σκελίδες σκόρδο
    Ένα κομμάτι φρέσκο τζίνζερ ( περίπου 2 εκατοστά ) ή μία πρέζα σκόνη
    1 κοφτή κουταλιά της σούπας κουρκουμά
    1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
    60 γραμμ. βούτυρο
    500 γραμμ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
    αλάτι
    ½ φλιτζανιού του τσαγιού σταφίδες ( προαιρετικά )

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να γυαλίσει. Ταυτοχρόνως, κόβουμε σε μικρούς κύβους την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο. Αφού τις τσιγαρίσουμε ( χωρίς να πάρουν χρώμα ) προσθέτουμε το ζωμό, τον κουρκουμά, το τζίνζερ και τις σταφίδες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να «μελώσει» το φαί μας. Το συνοδεύουμε με ρύζι.

    Ελλη Τριανταφύλλου

Στο μεταίχμιο από την παιδικότητα στην εφηβεία, ακόμα και τα παιδικά πάρτι μοιάζουν με δύσκολη εξίσωση. Οι παιδότοποι έχουν αποκλειστεί εδώ και καιρό ( αφήστε που εμείς ποτέ δεν τους επιλέξαμε ). Οι ιδέες όπως σινεμά ή φαγητό με τις…
Τα απογεύματα της Κυριακής με μελαγχολούσαν από τότε που ήμουν παιδί. Τότε, δεν είχα πολλά «εργαλεία» αντίστασης. Μεγαλώνοντας ομολογώ ότι επιδιώκω συνειδητά και συστηματικά να βρίσκω διάφορα κόλπα για να τα περνώ με τις λιγότερες δυνατές ψυχικές συνέπειες. Ένα από…
  • Εύκολο
  • 30'
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • Αναστάσιμο τραπέζι χωρίς σαβόρο δεν νοείται, τουλάχιστον στη βόρεια Πελοπόννησο. Οι νοικοκυρές το φτιάχνουν συνήθως τη Μεγάλη Τρίτη, γιατί είναι προτιμότερο το φαγητό να μείνει στη σάλτσα του μερικές μέρες για να πάρει ακόμη πιο έντονη γεύση. Στο Αίγιο, συνηθίζουμε να το τρώμε μετά την Ανάσταση, πριν από τη μαγειρίτσα και το κρέας, γιατί όπως λέει η παράδοση, μετά τη νηστεία, το ξύδι βοηθάει να μην μας πέσει το φαγητό πολύ «βαρύ» στο στομάχι!
    Για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε διάφορα είδη ψαριών, ανάλογα με τα γούστα μας. Άλλοι το φτιάχνουν αποκλειστικά με μπακαλιαράκια. Κάποιοι το προτιμούν με γαύρο, ή με μπαρμπούνια κι άλλοι με όλα τα παραπάνω ψάρια μαζί.

  • 1 κιλό ψάρια
    6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
    1 ποτήρι του νερού ξύδι
    1 ποτήρι του νερού λάδι
    1 ½ χυμό ντομάτας
    1 κ.σ. ντομάτα πάστα
    1 κλωνάρι δενδρολίβανο
    3 – 4 φύλλα δάφνης
    αλάτι και πιπέρι

  • Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε πολύ καλά, τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα αλατίζουμε.Στη συνέχεια τηγανίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ σε στρώσεις. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
    Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μόνο με νερό να βράσει. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε όλα τα υλικά, δηλαδή, το ξύδι, το λάδι, τη ντομάτα, την πάστα ντομάτας, το δενδρολίβανο, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.

    Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και σχεδόν να πήξει. Όταν είναι έτοιμη, τη ρίχνουμε πάνω στα ψάρια. Σκεπάζουμε το τάπερ και το αφήνουμε για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα είναι έτοιμο!

    Ε.Τ.