Λεονί Σταφυλά - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Ρώτησα κάποτε έναν φίλο σεφ τι δεν θα αποχωριζόταν ποτέ (από την κουζίνα του εννοείται) και αποδείχθηκε πολύ λιτός: ένα δυό μαχαίρια, μου είπε, και οπωσδήποτε ένα ζέστερ - για το ξύσμα των εσπεριδοειδών.Δεν είχε άδικο. Δοκιμάστε μια φορά να…
Μ’ αρέσουν αυτά τα πολύχρωμα ντοματίνια που βρίσκεις πια παντού, σε λαϊκές και μανάβικα. Γεμίζεις ένα πιάτο μ’ αυτά, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, τ' ανακατεύεις με ελαιόλαδο και μυρωδικά, προσθέτεις λίγο τυρί και φτιάχνεις στη στιγμή ένα πιάτο-στολίδι για…
Για μας τους νότιους, είναι το φρούτο που συνδέεται με το καλοκαίρι μας. Για τους βόρειους, είναι μια πανάκριβη πολυτέλεια. Ευτυχώς, εμείς, για δυο τουλάχιστον μήνες κάθε χρόνο, απολαμβάνουμε τα φρέσκα σύκα σε αφθονία και σε κάθε είδους μαγειρέματα.Στην τελευταία…
Στα παιδικά μου χρόνια, η σαλάτα ήταν αυτό που λέει το όνομα της. Μια ντοματοσαλάτα το καλοκαίρι, ένα μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι και μπόλικο άνηθο ή τριμμένο λάχανο-καρότο με λεμόνι τον χειμώνα. Η ρώσικη σαλάτα έκανε λίγο πιο γκουρμέ ένα…
Τις προάλλες είδα στον μανάβη τα πρώτα κεράσια. Κατακόκκινα, γυαλιστερά, ακριβούτσικα και ξινούτσικα. Προφανώς δεν αντιστάθηκα, πήρα λίγα - τα περισσότερα για φάγωμα κατευθείαν και τα υπόλοιπα για μια από τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές τάρτες. Η ζύμη για τη βάση…
Τα λαχανικά του καλοκαιριού (τα κολοκυθάκια εν προκειμένω) είναι και επισήμως εδώ! Ιδανικά για νοστιμιές, ιδανικά και για δίαιτες. Να, όπως αυτές οι τηγανίτες που έρχομαι να προσθέσω στη συλλογή των κολοκυθένιων συνταγών. Τηγανίτες τις λέω αλλά δεν είναι τηγανητές!Τηγανίτες…
Το πιο νόστιμο λαχανικό του καλοκαιριού είναι εδώ. Και σχεδόν κάθε μέρα θα βρω τρόπο να το έχω στο τραπέζι μου. Η συνταγή που προτείνω πιο κάτω, έχει τον μπελά της για να γίνει, αλλά είναι εύκολα και κυρίως πολύ…
Το δοκίμασα αυτό το γλυκό για πρώτη φορά στο σπίτι πολυαγαπημένων φίλων. Μετά από ένα υπέροχο δείπνο, ήρθε στο τραπέζι το γυάλινο μπολ με το παγωμένο σουφλέ πασπαλισμένο με κακάο. Κατ’ αρχήν όμορφο!Η πρώτη κουταλιά που έλιωσε στο στόμα απελευθέρωσε…
Μια από τις πιο αγαπημένες μου οικογενειακές συνταγές. Με καταβολές Πολίτικες, φτιαχνόταν πολύ συχνά το καλοκαίρι στο σπίτι μας. Και εξαφανιζόταν αμέσως! Η μοναδική μου παρέμβαση στην παλιά συνταγή της μητέρας μου είναι ότι δεν τηγανίζω τις μελιτζάνες, τις ψήνω.
Αλάτι ανακατεμένο με πολύτιμη μαύρη τρούφα. Με τριαντάφυλλα. Με φλούδια εσπεριδοειδών. Με πράσινο τσάι. Δεν υπάρχει λόγος το αλάτι της ζωής μας να είναι βαρετό, όταν μπορεί να κάνει την διαφορά!Χρόνια πριν, στην υπαίθρια αγορά του Campo dei Fiori, στην…
Την ιδέα την "έκλεψα" από τον κατάλογο του Ω3, του εξαιρετικού εστιατορίου της Σίφνου. Το πιάτο που πρότειναν ήταν κάτι σαν μπισκότο με μανούρα (το υπέροχο τυρί της Σίφνου) και αντζούγια. Ήρθε ενα νοστιμότατο μπισκοτάκι, μαλακό και αλμυρούτσικο με λίγη…
  • Εύκολο
  • 30΄
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • Η ομορφιά αυτού του ριζότο είναι το υπέροχο χρώμα του. Αλλά και η γεύση του, κυρίως λόγω του ψητού παντζαριού και το δροσερού λεμονιού, είναι μοναδική. Σε κάθε περίπτωση είναι από τα πιάτα που κλέβουν την παράσταση!
  • Υλικά 

    1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο
    Λίγο λάδι
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο
    1 μεγάλο παντζάρι ψητό
    3-4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
    Λίγα παντζαρόφυλλα
    1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
    Αλάτι και πιπέρι
    1 λεμόνι το ξύσμα
    Μισό λεμόνι το χυμό του
    Λίγο βούτυρο
    2-3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα και λίγη παρμεζάνα σε νιφάδες
  • Εκτέλεση
    Για να ψήσετε το παντζάρι θα κόψετε τα παντζαρόφυλλα, θα το πλύνετε καλά και θα το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Θα το ψήσετε στους 180° για περίπου μια ώρα. (Εννοείται οτι δεν θα ανάψετε τόση ώρα τον φούρνο για ενα παντζάρι, θα το ψήσετε όταν ο φούρνος λειτουργεί για κάτι άλλο και θα το διατηρήσετε μετά στο ψυγείο για μια εβδομάδα). Οταν το βγάλετε από τον φούρνο θα το αφήσετε λίγο να κρυώσει για να μπορείτε να το πιάσετε και (φορώντας γάντια αν δεν θέλετε να έχετε κόκκινα χέρια) θα το ξεφλουδίσετε.

    Για το ριζότο, θα βάλετε το λάδι να ζεσταθεί και θα σοτάρετε το κρεμμύδι. Οταν αρχίσει να παίρνει χρώμα θα ρίξετε το ρύζι, το παντζάρι πολτοποιημένο και το σκόρδο λιωμένο. Θα τα γυρίσετε όλα μαζί με την κουτάλα και θα τα σβήσετε με το κόκκινο κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ θα αρχίσετε να προσθέτετε λίγο-λίγο το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Πέντε λεπτά περίπου πριν να είναι έτοιμο το ριζότο, στα 15 λεπτά περίπου, θα προσθέσετε ψιλοκομμένα τα παντζαρόφυλλα, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και θα συνεχίσετε με ζωμό και ανακάτεμα. (Εάν ο ζωμός δεν φτάσει, συμπληρώνετε με νερό).

    Οταν είναι έτοιμο, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την παρμεζάνα και το βούτυρο. Σερβίρετε στα πιάτα και πασπαλίζετε με νιφάδες παρμεζάνας.
Στα ελληνικά τα λέμε μύρτιλλα. Πιο εύκολα όμως θα τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ ή στα ψαγμένα μπακάλικα με το διεθνές όνομα τους, blueberries δηλαδή. Κι αν δεν μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα, ρίξτε μια ματιά στα κατεψυγμένα κάποιων μεγάλων…
Προμηθευτείτε αμύγδαλα ωμά, ανάλατα. Γάζες για να φτιάξετε ένα καλό φίλτρο. Και ένα μπλέντερ. Αυτά θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το δικό σας γάλα από αμύγδαλα! Το οποίο θα αρωματίσετε αν θέλετε με βανίλια και θα το απολαύσετε είτε στο…
  • Εύκολο
  • 20'
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • Ήταν το παγωτό των προ παγωτομηχανών χρόνων. Γινόταν με τα υλικά που έβρισκες παντού, τότε που τα μπακάλικα μετατρέπονταν σιγά-σιγά σε σούπερ μάρκετ. Η πρώτη κονσέρβα με κρέμα που γινόταν σαντιγί μόλις είχε κάνει την εμφάνιση της στην αγορά και οι μοντέρνες μαμάδες της εποχής έσπευδαν να προμηθευτούν το καινούργιο προϊόν.

    Το χτύπημα των υλικών για το παγωτό (και για όλα τα άλλα τα γλυκά) γινόταν με έναν μηχανικό αυγοδάρτη - δύο ρόδες που γύριζαν με μια μικρή μανιβέλα - αλλά λίγο αργότερα η τεχνολογία έμπαινε στα ελληνικά σπίτια με την μορφή του ηλεκτρικού μίξερ χειρός, που αναλάμβανε όλα αυτά που μέχρι τότε γίνονταν χειροκίνητα. Πώς τα θυμήθηκα όλα αυτά; Από μια ερώτηση που μου έκανε φίλη από παλιά: «Το φτιάχνεις το παγωτό που μας έφτιαχνε η μαμά σου»;

  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
    1 κουτί κρέμα γάλακτος, δυστυχώς με όλα της τα λιπαρά
    1 κουτί γάλα εβαπορέ
    1 ποτήρι νερό
    1 κλωναράκι φυσική βανίλια

  • Αρκετές ώρες πριν, αν γίνεται και από την προηγούμενη ακόμη καλύτερα, ετοιμάζω την καραμέλα με τον εξής απλούστατο τρόπο: Σε μια κατσαρόλα βάζω το κουτί του ζαχαρούχου γάλακτος έτσι όπως είναι (με την κονσέρβα δηλαδή, χωρίς να την ανοίξω) και γεμίζω με αρκετό νερό ώστε να σκεπαστεί.

    Το βάζω να σιγοβράσει περίπου δυόμιση ώρες συμπληρώνοντας κατά διαστήματα νερό έτσι ώστε η κονσέρβα να είναι πάντα σκεπασμένη - προσοχή, αν στεγνώσει το νερό η κονσέρβα μάλλον θα ανοίξει! Μετά τις δυόμισι ώρες βγάζω το κουτί από την κατσαρόλα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.

    Με ένα κοφτερό μαχαιράκι σκίζω στη μέση το κλωναράκι της βανίλιας και με τη μύτη του μαχαιριού ξύνω το εσωτερικό της, για να πάρω τα σποράκια. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.

    Συνεχίζοντας να χτυπάω προσθέτω το γάλα εβαπορέ, το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα που έχει κρυώσει, τα σποράκια της βανίλια και λίγο-λίγο το νερό. Το μίγμα που θα προκύψει θα είναι αρκετά νερουλό αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, θα παγώσει κανονικότατα.

    Αδειάζω το μίγμα σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι (στα μαγαζιά της Ευριπίδου έχει ωραιότατα κουτιά για παγωτό) το βάζω στην κατάψυξη και αρχίζω τη διαδικασία του επαναλαμβανόμενου χτυπήματος: Το αφήνω περίπου μια ώρα, το βγάζω και το χτυπάω με το μίξερ. Το ξαναβάζω στην κατάψυξη, περιμένω άλλη μια ώρα, το ξαναβγάζω και το ξαναχτυπάω.

    Τρεις φορές είναι αρκετές για να μην υπάρχει ίχνος κρυστάλλου στο παγωτό, αλλά όσες περισσότερες φορές χτυπηθεί τόσο πιο αφράτο θα είναι. Μετά και το τελευταίο χτύπημα το αφήνω κάποιες ώρες ήσυχο στην κατάψυξη να παγώσει καλά και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

    cream

    Εννοείται ότι με ακριβώς την ίδια διαδικασία και τα ίδια υλικά γίνεται και ένα πολύ ωραίο παγωτό βανίλια, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε το ζαχαρούχο γάλα όπως είναι, χωρίς να το καραμελώσουμε. Αυτή άλλωστε είναι και η συνταγή της μαμάς μου.

Σελίδα 1 από 3