Λεονί Σταφυλά - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Αλάτι ανακατεμένο με πολύτιμη μαύρη τρούφα. Με τριαντάφυλλα. Με φλούδια εσπεριδοειδών. Με πράσινο τσάι. Δεν υπάρχει λόγος το αλάτι της ζωής μας να είναι βαρετό, όταν μπορεί να κάνει την διαφορά!Χρόνια πριν, στην υπαίθρια αγορά του Campo dei Fiori, στην…
Την ιδέα την "έκλεψα" από τον κατάλογο του Ω3, του εξαιρετικού εστιατορίου της Σίφνου. Το πιάτο που πρότειναν ήταν κάτι σαν μπισκότο με μανούρα (το υπέροχο τυρί της Σίφνου) και αντζούγια. Ήρθε ενα νοστιμότατο μπισκοτάκι, μαλακό και αλμυρούτσικο με λίγη…
  • Εύκολο
  • 30΄
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • Η ομορφιά αυτού του ριζότο είναι το υπέροχο χρώμα του. Αλλά και η γεύση του, κυρίως λόγω του ψητού παντζαριού και το δροσερού λεμονιού, είναι μοναδική. Σε κάθε περίπτωση είναι από τα πιάτα που κλέβουν την παράσταση!
  • Υλικά 

    1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο
    Λίγο λάδι
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο
    1 μεγάλο παντζάρι ψητό
    3-4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
    Λίγα παντζαρόφυλλα
    1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
    Αλάτι και πιπέρι
    1 λεμόνι το ξύσμα
    Μισό λεμόνι το χυμό του
    Λίγο βούτυρο
    2-3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα και λίγη παρμεζάνα σε νιφάδες
  • Εκτέλεση
    Για να ψήσετε το παντζάρι θα κόψετε τα παντζαρόφυλλα, θα το πλύνετε καλά και θα το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Θα το ψήσετε στους 180° για περίπου μια ώρα. (Εννοείται οτι δεν θα ανάψετε τόση ώρα τον φούρνο για ενα παντζάρι, θα το ψήσετε όταν ο φούρνος λειτουργεί για κάτι άλλο και θα το διατηρήσετε μετά στο ψυγείο για μια εβδομάδα). Οταν το βγάλετε από τον φούρνο θα το αφήσετε λίγο να κρυώσει για να μπορείτε να το πιάσετε και (φορώντας γάντια αν δεν θέλετε να έχετε κόκκινα χέρια) θα το ξεφλουδίσετε.

    Για το ριζότο, θα βάλετε το λάδι να ζεσταθεί και θα σοτάρετε το κρεμμύδι. Οταν αρχίσει να παίρνει χρώμα θα ρίξετε το ρύζι, το παντζάρι πολτοποιημένο και το σκόρδο λιωμένο. Θα τα γυρίσετε όλα μαζί με την κουτάλα και θα τα σβήσετε με το κόκκινο κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ θα αρχίσετε να προσθέτετε λίγο-λίγο το ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Πέντε λεπτά περίπου πριν να είναι έτοιμο το ριζότο, στα 15 λεπτά περίπου, θα προσθέσετε ψιλοκομμένα τα παντζαρόφυλλα, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και θα συνεχίσετε με ζωμό και ανακάτεμα. (Εάν ο ζωμός δεν φτάσει, συμπληρώνετε με νερό).

    Οταν είναι έτοιμο, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την παρμεζάνα και το βούτυρο. Σερβίρετε στα πιάτα και πασπαλίζετε με νιφάδες παρμεζάνας.
Στα ελληνικά τα λέμε μύρτιλλα. Πιο εύκολα όμως θα τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ ή στα ψαγμένα μπακάλικα με το διεθνές όνομα τους, blueberries δηλαδή. Κι αν δεν μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα, ρίξτε μια ματιά στα κατεψυγμένα κάποιων μεγάλων…
Προμηθευτείτε αμύγδαλα ωμά, ανάλατα. Γάζες για να φτιάξετε ένα καλό φίλτρο. Και ένα μπλέντερ. Αυτά θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το δικό σας γάλα από αμύγδαλα! Το οποίο θα αρωματίσετε αν θέλετε με βανίλια και θα το απολαύσετε είτε στο…
  • Εύκολο
  • 20'
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • Ήταν το παγωτό των προ παγωτομηχανών χρόνων. Γινόταν με τα υλικά που έβρισκες παντού, τότε που τα μπακάλικα μετατρέπονταν σιγά-σιγά σε σούπερ μάρκετ. Η πρώτη κονσέρβα με κρέμα που γινόταν σαντιγί μόλις είχε κάνει την εμφάνιση της στην αγορά και οι μοντέρνες μαμάδες της εποχής έσπευδαν να προμηθευτούν το καινούργιο προϊόν.

    Το χτύπημα των υλικών για το παγωτό (και για όλα τα άλλα τα γλυκά) γινόταν με έναν μηχανικό αυγοδάρτη - δύο ρόδες που γύριζαν με μια μικρή μανιβέλα - αλλά λίγο αργότερα η τεχνολογία έμπαινε στα ελληνικά σπίτια με την μορφή του ηλεκτρικού μίξερ χειρός, που αναλάμβανε όλα αυτά που μέχρι τότε γίνονταν χειροκίνητα. Πώς τα θυμήθηκα όλα αυτά; Από μια ερώτηση που μου έκανε φίλη από παλιά: «Το φτιάχνεις το παγωτό που μας έφτιαχνε η μαμά σου»;

  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
    1 κουτί κρέμα γάλακτος, δυστυχώς με όλα της τα λιπαρά
    1 κουτί γάλα εβαπορέ
    1 ποτήρι νερό
    1 κλωναράκι φυσική βανίλια

  • Αρκετές ώρες πριν, αν γίνεται και από την προηγούμενη ακόμη καλύτερα, ετοιμάζω την καραμέλα με τον εξής απλούστατο τρόπο: Σε μια κατσαρόλα βάζω το κουτί του ζαχαρούχου γάλακτος έτσι όπως είναι (με την κονσέρβα δηλαδή, χωρίς να την ανοίξω) και γεμίζω με αρκετό νερό ώστε να σκεπαστεί.

    Το βάζω να σιγοβράσει περίπου δυόμιση ώρες συμπληρώνοντας κατά διαστήματα νερό έτσι ώστε η κονσέρβα να είναι πάντα σκεπασμένη - προσοχή, αν στεγνώσει το νερό η κονσέρβα μάλλον θα ανοίξει! Μετά τις δυόμισι ώρες βγάζω το κουτί από την κατσαρόλα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.

    Με ένα κοφτερό μαχαιράκι σκίζω στη μέση το κλωναράκι της βανίλιας και με τη μύτη του μαχαιριού ξύνω το εσωτερικό της, για να πάρω τα σποράκια. Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.

    Συνεχίζοντας να χτυπάω προσθέτω το γάλα εβαπορέ, το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα που έχει κρυώσει, τα σποράκια της βανίλια και λίγο-λίγο το νερό. Το μίγμα που θα προκύψει θα είναι αρκετά νερουλό αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, θα παγώσει κανονικότατα.

    Αδειάζω το μίγμα σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι (στα μαγαζιά της Ευριπίδου έχει ωραιότατα κουτιά για παγωτό) το βάζω στην κατάψυξη και αρχίζω τη διαδικασία του επαναλαμβανόμενου χτυπήματος: Το αφήνω περίπου μια ώρα, το βγάζω και το χτυπάω με το μίξερ. Το ξαναβάζω στην κατάψυξη, περιμένω άλλη μια ώρα, το ξαναβγάζω και το ξαναχτυπάω.

    Τρεις φορές είναι αρκετές για να μην υπάρχει ίχνος κρυστάλλου στο παγωτό, αλλά όσες περισσότερες φορές χτυπηθεί τόσο πιο αφράτο θα είναι. Μετά και το τελευταίο χτύπημα το αφήνω κάποιες ώρες ήσυχο στην κατάψυξη να παγώσει καλά και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

    cream

    Εννοείται ότι με ακριβώς την ίδια διαδικασία και τα ίδια υλικά γίνεται και ένα πολύ ωραίο παγωτό βανίλια, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε το ζαχαρούχο γάλα όπως είναι, χωρίς να το καραμελώσουμε. Αυτή άλλωστε είναι και η συνταγή της μαμάς μου.

Αγάπη μου τα κάναμε (αθηναϊκή) σαλάτα Είναι μάλλον ντεμοντέ συνταγή – αν ισχύει ένας τέτοιος όρος για τη γεύση. Γι’ αυτό και εντυπωσιάστηκα όταν χρόνια πριν στον κατάλογο ενός πολύ μοδάτου ψαρο-εστιατορίου ανακάλυψα ότι σέρβιρε «Αθηναϊκή μαγιονέζα». Δεν ξέρω γιατί…
Η πιο γνωστή είναι της Σαντορίνης. Τα τελευταία χρόνια όμως σε ένα ακόμα Κυκλαδονήσι οι κάτοικοι ξαναγυρνούν σιγά-σιγά στην καλλιέργειά της: Η φάβα της Σχοινούσας κερδίζει συνεχώς σε φήμη και οι εστιάτορες του νησιού όλο και πιο συχνά την σερβίρουν…
Λίγα χρόνια πριν, στην παραλία του Οτζιά, στην Τζιά. Τέτοια εποχή ή λίγο πιο αργά. Καθόμαστε στην ταβέρνα και παραγγέλνουμε. Τι μου έχει μείνει από εκείνο το μεσημέρι; Τα πιο νόστιμα χόρτα που έχω φάει ποτέ.Για να είμαι ειλικρινής, δεν…
Τα είχα πρωτοδεί (και πρωτοδοκιμάσει) σε ένα αεροδρόμιο που είχα βρεθεί να περιμένω με τις ώρες και είχα εντυπωσιαστεί: Σοκολατένια «κουταλάκια» βυθίζονται σε μια κούπα καυτό γάλα και λιώνουν σιγά-σιγά μέχρι να φτιαχτεί ένα υπέροχο ρόφημα ζεστής σοκολάτας!Σε ένα τεύχος…
Όταν η χωριάτικη έγινε τσιζκέικ Η ιδέα ήταν απλή: Θα μπορούσε να σταθεί σε ένα τραπέζι μια χωριάτικη ντοματοσαλάτα σε τελείως διαφορετική μορφή; Η απάντηση εξίσου απλή: Γιατί όχι; Το τσιζκέικ ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό –δεν…
Σοκολάτα παντού! Μ’ αρέσει η σοκολάτα, μ’ αρέσουν οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί, μ’ αρέσουν τα γλυκά που δεν θέλουν φούρνους και ψηλές θερμοκρασίες. Όταν συνδυαστούν, προκύπτει η πιο εύκολη και δροσερή σοκολατένια τούρτα. Η λογική της είναι απλούστατη: Αντί για…
Η παγκοσμιοποίηση του τηγανητού ψωμιού. Στην Αγγλία τα ξέρουν ως “french toast” (γαλλική φρυγανιά). Στην Γαλλία είναι γνωστά ως “pain perdu” (χαμένο ψωμί). Στην Γερμανία, στις σκανδιναβικές χώρες, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία τα φτιάχνουν με διαφορετικά ονόματα. Εμείς πάλι τα…
Το κοτόπουλο της δίαιτας Ανέβηκα στην ζυγαριά και γούρλωσα τα μάτια μου! Τέρμα η πλάκα, αρχίζει η δίαιτα. Ευτυχώς είχα αγοράσει ξεκοκαλισμένα μπουτάκια κοτόπουλο! Υλικά για 2 άτομα 4 μπουτάκια κοτόπουλο φιλέτο2 κ.σ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι2 κ.σ. μέλι2 κ.σ. γούστερ…
Η νοστιμιά της απλότητας Είναι φορές που θέλεις να κάνεις το μίνιμουμ.Η όρεξη σου τραβάει κάτι ελαφρύ, απλό και εύκολο. Κάτι νόστιμο που όμως δεν θέλει προσπάθεια. Ας πούμε μια μακαρονάδα με ωμή σάλτσα.Η ιδέα είναι απλή. Ψιλοκόβεις τα υλικά…
Σελίδα 1 από 2

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».