Κοτόπουλο ιν ούμιντο : κερκυραϊκό πιάτο καθαρής ιταλικής προέλευσης!

Κοτόπουλο ιν ούμιντο : κερκυραϊκό πιάτο καθαρής ιταλικής προέλευσης! - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Από το υπό έκδοση : «Συνταγές τσι νόνας...».!

Σήμερα, θα σας ετοιμάσω μια κερκυραϊκή συνταγή, καθαρής ιταλικής προέλευσης, η οποία έγινε γνωστή στην Κέρκυρα επί ενετοκρατίας . Το μυστικό στην συγκεκριμένη συνταγή είναι ότι δεν μαγειρεύουμε με νερό αλλά πάντα με χυμό ντομάτας, κρασί ή ξύδι..., πάντα σε σιγανή φωτιά και σε κλειστή κατσαρόλα..., ώστε να μην βγαίνουν οι ατμοί και χρειαστεί νερό για να ολοκληρωθεί η βράση...

Ιν ούμιντο = βγαίνει από το ιταλικό umidο = υγρός
la biancheria è ancora umida = τα ρούχα είναι νοτερά = δεν έχουν καλά στεγνώσει / hai le mani umide = έχεις υγρά τα χέρια / gli abiti umidi di pioggia = τα ρούχα είναι νοτερά – υγρά από την βροχή...!!!
Με την ορολογία ιν ούμιντο = in umido, οι ιταλοί θέλουν να πουν ότι το κρέας ή το ψάρι πρέπει να βράσει με τα δικά του υγρά. Γι αυτό και σκεπάζουν την κατσαρόλα στην συγκεκριμένη συνταγή μαγειρικής..., ώστε τα υγρά του κοτόπουλου στην συγκεκριμένη περίπτωση να μην εξατμιστούν..., αλλά αντίθετα να αναμειχθούν με την ντομάτα, το κρασί ή το ξύδι και τα μπαχαρικά που προσθέτουμε και να δημιουργήσουν μια εντελώς μεθυστική γεύση...!!!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Πάντα σε σάλτσες, φροντίζουμε να είναι μικρά τα κομμάτια, - του όποιου κρέατος χρησιμοποιούμε - , ώστε να απορροφούν περισσότερο την σάλτσα και να είναι νοστιμότερα...

Αλευρώνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου.!

Σε μια πλατιά – ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι κι ελάχιστο βούτυρο. Όταν το λάδι αρχίσει να τζιτζιρίζει, σοτάρουμε τα αλευρωμένα κομμάτια του κοτόπουλου..., και τα βγάζουμε, όταν έχουν ροδίσει από όλες τις πλευρές τους..., και τα βάζουμε σε μια λεκάνη...
Στο λάδι μου έχει μείνει στην πλατιά – ρηχή κατσαρόλα μας και στους χυμούς που έχει αφήσει το κοτόπουλο, ρίχνουμε το κρασί ή το ξύδι. Το αφήνουμε να βράσει, πάντα με ανοιχτή την κατσαρόλα, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ...

Όταν καταλάβουμε ότι έχει εξατμιστεί όλο το αλκοόλ, ρίχνουμε τριμμένες φρέσκιες ντομάτες ή πουμαρώ, φύλλα δάφνης, δενδρολίβανο, πιπέρι και το ανάλογο πιπέρι. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει...

Όταν το μίγμα αρχίσει να κοχλάζει, ξαναρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου που έχουμε ήδη σοτάρει και τα είχαμε βγάλει..., και βάλει στην πιατέλα μας...
Προσπαθούμε να μην πλακώνει το ένα κομμάτι το άλλο, ώστε να μην χρειαστεί ανακάτεμα στη διάρκεια της βράσης αλλά ένα απλό κούνημα της κατσαρόλας..., στην περίπτωση που τα κομμάτια κοτόπουλου κολλήσουν... Ή ακόμα χρησιμοποιούμε ένα πιρουνάκι για να ξεκολλήσει...!!!

Όταν έχουμε τοποθετήσει όλα τα κομμάτια κοτόπουλου, πρέπει να έχουν καλυφθεί από την σάλτσα μας. Σε αντίθετη περίπτωση ρίχνουμε λίγη τριμμένη ντομάτα ή πουμαρώ ακόμη και λίγο κρασάκι..., μέχρι να καλυφθούν όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου...!!!

Στην συνέχεια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 με 50 λεπτά της ώρας...

Αφού περάσουν τα 40 με 50 λεπτά, μπορούμε να ανοίξουμε την κατσαρόλα να δοκιμάσουμε το φαγητό μας και να πράξουμε ανάλογα..., αν θέλει ακόμα βράσιμο..., αλάτι..., η να σουγάρει και να μελώσει ακόμα η σάλτσα μας...

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε λίγες μαύρες ελιές και ένα κουταλάκι κάπαρη σε κάθε πιάτο κι ένα φύλλο δενδρολίβανο ωμό.!

Σερβίρεται με πατάτες βραστές ή τηγανιτές ή πουρέ ή ρύζι πιλάφι ή με απλή πράσινη σαλάτα..., και το ανάλογο κρασί...
Καλή σας όρεξη και με το κρασάκι στην υγειά μας...!!!
Κοτόπουλο ιν ούμιντο : κερκυραϊκό πιάτο καθαρής ιταλικής προέλευσης! - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly