Ρακόμελο : η δική μου συνταγή

Ρακόμελο : η δική μου συνταγή - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Το ρακόμελο, είναι ένα αλκοολούχο ποτό – λικέρ. Είναι εξαιρετικά χωνευτικό και το πίνουμε μετά το φαγητό. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε ένα σφηνάκι στην τσαγιέρα μας και να το καταναλώσουμε μέσα σε ένα αφέψημα με βότανα! Καταναλώνεται με την ίδια ευκολία χειμώνα ή καλοκαίρι, ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου ή με παγάκια!

23515912 10214822037053610 163423365 n

Η παραγωγή του είναι εύκολη αλλά και επικίνδυνη. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας και φυσικά, δεν το φτιάχνουν τα παιδιά μόνα τους. Η ρακή η οποία αποτελεί τη βάση του ρακόμελου, κατά το βρασμό έχει αναθυμιάσεις. Έτσι λοιπόν, εάν χρησιμοποιήσουμε εστία με φλόγα, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ανάφλεξη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε το ρακόμελό μας σε ηλεκτρική κουζίνα. Πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία και να έχουμε μία βρεγμένη πετσέτα δίπλα μας σε περίπτωση που έχουμε ανάφλεξη. Κάτι, που σε όσες συνταγές κι αν διάβασα, δεν είδα πουθενά να αναφέρεται. Γι’ αυτό αποφάσισα να φτιάξω μόνος μου μία συνταγή και το αποτέλεσμά της ήταν μοναδικό.

23548229 10214822030733452 153659890 n

Σε ένα μπουκάλι με ρακή (1,5 lt), βάζουμε 5 ξύλα κανέλλας σπασμένα, 20 μοσκοκάρφια, 10 φύλλα λουίζας, ένα ποτήρι του κρασιού αποξηραμένα άνθη λεβάντας, 10 σπόρους τριανταφυλλιάς, αποξηραμένα φύλλα εκατόφυλλης αρωματικής τριανταφυλλιάς και λίγα φύλλα δίκταμου. Αφήνουμε το μπουκάλι περίπου δύο εβδομάδες σε σκιερό μέρος, μέχρι να αναδυθούν και να απελευθερωθούν τα αρώματα των αρωματικών φυτών και των μπαχαρικών.

23548316 10214822030213439 1099988049 n

Μετά από δύο εβδομάδες, περνάμε το μείγμα μας από ένα λεπτό σουρωτήρι και το σουρώνουμε. Βάζουμε το μισό μίγμα σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Πάντα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τρεις κουταλιές μέλι και το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι και να ενσωματωθεί με τη ρακή. Δοκιμάζουμε τη γλυκύτητα του, έχοντας υπόψη ότι θα αραιωθεί μιας και θα το προσθέσουμε στο άλλο μισό μείγμα μας.

Ανάλογα προσθέτουμε κι άλλο μέλι. Στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Καλύτερα να βάζουμε λίγο μέλι και να δοκιμάζουμε τη γλυκύτητά του, για να μη βγει γλυκό το ποτό μας.

23549757 10214822037253615 403032493 n
Συμβουλή. Μην το περάσετε από φίλτρο για να καθαρίσει από τυχόν μικρουπολείμματα των αρωματικών που υπήρχαν στο μπουκάλι και να φύγει η θολότητά του. Αφήστε το τρεις με τέσσερεις μέρες να κατασταλάξει και πάρτε στη συνέχεια το διαυγές μέρος του ρακόμελου!
Ρακόμελο : η δική μου συνταγή - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly