Γιώργος Μαυροειδής - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Μια τούρτα διαφορετική, όπου κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή. Όλες όμως, έχουν σαν κοινό υλικό το αρνάκι, το στακοβούτυρο και την ξινομυζήθρα. Στα Μεσκλά Χανίων μάλιστα, κάθε χρόνο γίνεται η γιορτή κρεατότουρτας, όπου όλες οι νοικοκυρές συναγωνίζονται η…
H παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, πριν πολλά χρόνια ήθελε όλη την οικογένεια να παθαίνει μια φρενήρη σιελόρροια όταν στο μεσημεριανό τραπέζι υπήρχαν κεφτεδάκια. Σαν παιδί, θυμάμαι ήταν η μοναδική στιγμή της ημέρας που κανένας δε μιλούσε. Μόνο μασούσε. Χωρίς ομιλίες λοιπόν,…
Στο Λουτρό Σφακίων, δε μαγεύεσαι μόνο από την ομορφιά του τοπίου, αλλά και από την πεντανόστιμη πανσέτα σούβλας, του Κωστή. Στην ουσία με τη λέξη πανσέτα ονομάζουμε το νωπό κρέας που προέρχεται από το μέρος της κοιλιάς του ζώου (συνήθως…
Ένα παραδοσιακό, καλοκαιρινό και εξαιρετικά νόστιμο φαγητό,της Ανατολικής Κρήτης. Μία διαφορετική νότα στο καλοκαιρινό μας τραπέζι. Και μια καλή ευκαιρία για να γευτούμε αυτόν τον καταπληκτικό μεζέ που μας χαρίζει η θάλασσα και που αφθονεί! Οι πεταλίδες τρώγονται και ωμές.…
Αν και η λέξη είναι τούρκικη , το μπουρέκι είναι μια χανιώτικη κολοκυθόπιτα που αν σας πετύχει, δε θα λησμονήσετε εύκολα τη γεύση της. Φυσικά, κάθε νοικοκυρά έχει και τη δική της «μυστική» συνταγή. Έτσι λοιπόν, θα βρείτε μπουρέκι σε…
Ένας από τις αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος του αρνιού, είναι το αντικριστό το οποίο έφτιαχναν συνήθως οι βοσκοί αρχικά στις ορεινές περιοχές αφού δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οικιακά σκεύη στα βουνά όταν έβοσκαν τα αιγοπρόβατά τους. Στα Ανώγεια αλλά και στις…
Το μαγαζί που δουλεύει με τη φιλοσοφία, ότι χρησιμοποιεί μόνο τοπικά προϊόντα, σέβεται τον πελάτη και το σπουδαιότερο... Δίνει δουλειά στα νέα παιδιά, χωρίς να τα αφήνει να φεύγουν μετανάστες!Ταξιδεύω θα πει μαθαίνω. Γι’ αυτό, όποιος δε μάθει από το…
Νεράτη στο Λασίθι, Σφακιανή πίτα στα Χανιά! Η φιλοσοφία ή καλύτερα τα υλικά σχεδόν ίδια. Η παρασκευή της είναι αυτή που διαφέρει. Ο Νίκος Ψυλλάκης μας λέει πως, ο καθηγητής Δέφνερ όταν δοκίμασε τις σφακιανόπιτες το 1919 σε περιήγησή του…
Ο μάραθος, γνωστός από την αρχαιότητα, φύεται «εκεί που δεν τον σπέρνουν». Αυτοφυές φυτό φυτρώνει σε χωράφια, αυλές, κήπους... Με ιδιαίτερη γεύση και έντονη μυρωδιά, μπαίνει παντού και σε όλα σχεδόν τα λαδερά φαγητά της Κρήτης. «Γιατί λοιπόν να μη…
2 αβοκάντο ώριμα5 κομμάτια λιαστής ντομάτας1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο1 πράσινο λεμόνι λάιμ100 γραμμάρια φέτα σε μικρούς κύβους2 κουταλιές ελαιόλαδοΑλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέριΚόβουμε κάθετα τα αβοκάντο, και με ένα κουτάλι, αφαιρούμε τη σάρκα από τη φλούδα. Προσθέτουμε αμέσως το…
Τη στάκα, δεν είναι εύκολο να τη φτιάξεις μόνος σου. Απλώς, την αγοράζεις και τη μαγειρεύεις. Η στάκα προστίθεται σε πολλά κρητικά φαγητά, νοστιμίζοντάς τα με ένα μοναδικό τρόπο. Τα τηγανητά αβγά και η κρεατότουρτα, την απογειώνουν . Αλλά και…
Όπως λέμε και στον τίτλο, μη ζητήσετε υλικά, αναλογίες, χρόνο ψησίματος ή οτιδήποτε άλλο. Η σοφεγάδα είναι ένα αποκλειστικά καλοκαιρινό φαγητό που το συνηθίζουμε πολύ στην ΚρήτηΈχει μόνο λαχανικά. Για τους πιο τολμηρούς και λίγους χοχλιούς.Τα κηπούλια (λαχανόκηποι) στην Κρήτη,…
Ένα πιάτο must στην Κρήτη. Μεγάλη παράβλεψη να μην τα δοκιμάσει όποιος έρθει στο νησί. Τη μοναδική γεύση τους, συμπληρώνει η μαεστρία της παρασκευής τους. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι όμως, και ακατόρθωτο. Εξάσκηση χρειάζεται και τίποτα άλλο!Πάμε να κάνουμε…
Το πιλάφι του γάμου (γαμοπίλαφο), είναι το Α και το Ω φαγητό στο τραπέζι του γάμου. Όταν γίνει ένας γάμος, πρώτα ρωτάς αν ήταν καλό το αντρόγυνο και στη συνέχεια αν ήταν καλό το πιλάφι. Για το πρώτο δε μας…
!Όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει φτάζυμο ή εφτάζυμο ψωμί ή παξιμάδι (όχι από το 7 φορές ζυμωμένο, αλλά από το οφτόζυμο, δηλαδή ανεβαίνει με ένα περίεργο προζύμι), έχουν υποκλιθεί στη νοστιμιά του.Δύσκολο να το φτιάξεις. Είναι ένα ψωμί με δοξασίες. Γίνεται…
Σελίδα 1 από 3