Γιώργος Μαυροειδής - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Ένα τραπέζι με αγνά και απλά κρητικά προϊόντα.Όπως φαίνεται ο Θεός «πέμπει πολλά» χορταρικά στην ευλογημένη γη της Κρήτης. Όταν τα πιάσει στα χέρια του ο Κρητικός που τα μαζεύει, τα καθαρίζει, τα μα¬γειρεύει ή ακόμα τα καταναλώνει ωμά, την…
Στην Κρήτη τα κάστανα τα καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους. Ψητά στα κάρβουνα, βραστά, γέμιση σε κοτόπουλο, σάλτσες, στιφάδο, ακόμα και σούπα.Η σούπα κάστανου είναι ιδιαίτερα θρεπτική μιας και το κάστανο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς . Είναι πλούσιο…
Μια πανδαισία αρωμάτων στο πιάτο σαςΓιαχνερά στην Κρήτη, λέμε τα άγρια αρωματικά χόρτα που φυτρώνουν παντού. Στη θάλασσα, στο βουνό, στην πεδιάδα. Μαγειρεύονται γιαχνί, δηλαδή, μόνο με τα υγρά τους και φρέσκο ελαιόλαδο. Τα είδη τους; Πολλά. Πάνω από 30…
Φύλλο από αλεύρι χαρουπιούΓια τη σημασία των άγριων χόρτων στην κρητική διατροφή έχουμε κάνει νωρίτερα ειδικό αφιέρωμα. Στην Κρήτη υπάρχει η πιο πλούσια ποικιλία βρώσιμης χλωρίδας και μάλιστα πολλά από τα χορταράκια της είναι ενδημικά.Μια κατηγορία χόρτων είναι και τα…
Του Γιώργου ΜαυροειδήΜία από τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε με το Tastyday. gr στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, ήταν η γευσιγνωσία λαδιού. Και αγκαλιάστηκε θερμά! Στόχος μας ήταν να ενημερωθούν οι καλεσμένοι μας, για τη σπουδαιότητα του ελαιολάδου στη διατροφή μας,…
Το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλιΚαι το κοπέλι κοπελιά κι η κοπελιά κοπέλι!Έτσι μας λέει η μαντινάδα και δεν έχει άδικο. Τα κάστανα είναι στην εποχή τους. Τα κάστανα αποτελούν άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών. Ο…
Κλέφτικο στην Κρήτη, είναι το φαγητό φούρνου που το κρέας του - αρνάκι ή κατσικάκι – είναι τόσο καλοψημένο, που λιώνει στο στόμα. Περιέχει πολλά λαχανικά, όπως πατάτες, καρότα, ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κολοκύθια και μια υπέροχη σάλτσα κρασιού, με αρώματα…
Η «Ημέρα Αγάπης» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης είναι θεσμός στο νησί. Ένας θεσμός όλων των σχολείων του Αγίου Νικολάου. Μια γιορτή χαράς, κεφιού, γλεντιού μα πάνω απ’ όλα περισσής αγάπης, όπου στήνονται πάγκοι με κατασκευές των μαθητών. Τα χρήματα που…
Μια δυνατή πρόταση – πρόσκληση του φίλου Ιωσήφ Πετρώφ, να τρώμε το ντάκο ακόμα και ως γλύκισμα. Μια πρόταση, που θα ξετρελάνει τους μικρούς μας φίλους και θα τους κάνει να λατρέψουν τα παραδοσιακά προϊόντα.ΥλικάΓια τη βάση:100 γρ. κρίθινο ντάκο50…
Μια απλή και πολύ νόστιμη παραλλαγή του ψητού κυδωνιού. Τυλίγουμε το κυδώνι στο αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στα κάρβουνα. Αν έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας, το χώνουμε στη στάχτη και ρίχνουμε λίγα κάρβουνα από πάνω της. Χρειάζεται περίπου μισή ώρα…
Ο χόντρος, είναι φαγητό της Κρήτης το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορες παραλλαγές. Με χοχλιούς, σκέτος, ή με λαχανικά. Χόντρος στην Κρήτη, είναι το αλεσμένο σιτάρι. Το βρίσκουμε εύκολα στην αγορά και δε χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία. Με λαχανικά,…
Οι γλυκές μαντινάδες!Κανένα άλλο τοπικό γλυκό δεν γνώρισε τέτοιες δόξες, κανένα άλλο δεν παρασκευάστηκε σε τέτοιες ποσότητες, κανένα άλλο δεν πρόσφερε τόση χαρά, τόσα γέλια, τόσες εκπλήξεις.Κάποιος «ευφυής» ζαχαροπλάστης Κρητικός, στα τέλη του 19ου αιώνα, σκέφτηκε να συνδυάσει την τεχνολογία…
Έφτασε επιτέλους η πολυπόθητη εποχή που όλοι οι «Χορτοσυλλέκτες» ή «Βρουβοσυλλέκτες» περιμέναμε. Τα πρώτα χόρτα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μήνα, από τη μια άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη, οι Κρητικοί θα βγαίνουν «σα…
Τώρα που θα αρχίσουν τα κρύα αλλά και τα κρυολογήματα, ένας παραδοσιακός και υγιεινός τρόπος για να ζεσταθούμε είναι να πίνουμε πολλά «βραστάρια», δηλαδή πολλά αφεψήματα, όπως το «σαρανταβότανο». Όπως λέει και η παράδοση της Κρήτης, το Σαρανταβότανο αποτελείται από…
Το σταμναγκάθι, είναι ένα είδος άγριου ραδικιού με την επιστημονική ονομασία κιχώριον το ακανθώδες (Cichorium spinosum).Είναι αυτοφυές, άγριο χορταρικό με ελαφρώς πικρή γεύση, που συναντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων των Χανίων, στον Ψηλορείτη, στα Λασιθιώτικα βουνά, αλλά…
Σελίδα 1 από 5