Γιώργος Μαυροειδής - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Ένα πιάτο must στην Κρήτη. Μεγάλη παράβλεψη να μην τα δοκιμάσει όποιος έρθει στο νησί. Τη μοναδική γεύση τους, συμπληρώνει η μαεστρία της παρασκευής τους. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι όμως, και ακατόρθωτο. Εξάσκηση χρειάζεται και τίποτα άλλο!Πάμε να κάνουμε…
Το πιλάφι του γάμου (γαμοπίλαφο), είναι το Α και το Ω φαγητό στο τραπέζι του γάμου. Όταν γίνει ένας γάμος, πρώτα ρωτάς αν ήταν καλό το αντρόγυνο και στη συνέχεια αν ήταν καλό το πιλάφι. Για το πρώτο δε μας…
!Όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει φτάζυμο ή εφτάζυμο ψωμί ή παξιμάδι (όχι από το 7 φορές ζυμωμένο, αλλά από το οφτόζυμο, δηλαδή ανεβαίνει με ένα περίεργο προζύμι), έχουν υποκλιθεί στη νοστιμιά του.Δύσκολο να το φτιάξεις. Είναι ένα ψωμί με δοξασίες. Γίνεται…
Δεν υπάρχει περίπτωση να πας παραμονή γιορτής σε εκκλησιά και να μη δεις αρτοκλασία. Πέντε άρτοι και ένα πρόσφορο, η ελάχιστη προσφορά του πιστού. Και ένα χαρτάκι με τα ονόματα «υπέρ υγείας», να συνοδεύει την προσφορά. Γιατί όπως λέει και…
Στο Μεραμπέλλο και μάλιστα στο χωριό της Κριτσάς και του Κρούστα, η νεράτη μυζηθρόπιτα, είναι ότι και η Σφακιανή πίτα για τους Χανιώτες!Μια γεμιστή πίτα με ξινή μυζήθρα η οποία στο Μεραμπέλλο γίνεται στο τηγάνι, ενώ στα Χανιά στο φούρνο.Τη…
Αν αντί για μακαρόνια, προσθέσουμε ρύζι και λεμόνι, τότε έχουμε το γνωστό γαμοπίλαφο!Η συνταγή απλή...Στα πανηγύρια, η κατσίκα προσφέρεται συνήθως από πιστούς.Τη βράζουμε με αλάτι πολλές ώρες ενώ την ξαφρίζουμε συνέχεια. μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια στραγγίζουμε το ζουμί, το…
Στην Κρήτη, χόντρο λέμε το αλεσμένο σιτάρι (πλιγούρι για τους περισσότερους). Μπορούμε να τον μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους. Και ένας απ’ αυτούς είναι να τον βράσουμε με ξινισμένο γάλα και να τον κάνουμε ξινόχοντρο! Ναι καλά διαβάσατε. Επειδή το γάλα…
Το σίγουρο θα είναι ότι η γλώσσα σας, θα πηγαίνει ροδάνι, από την απίστευτη -όσο κι αν ακούγεται περίεργο- γεύση που μας χαρίζει αυτό το υπέροχο λαχανικό! Απλώς μαζεύουμε όση γλιστρίδα θέλουμε από τον κήπο που υπάρχει μπόλικη αυτή την…
του Γιώργου Μαυροειδή Υλικά ½ κιλό σιτάρι σκληρό1 κούπα ρεβυθάλευρο (στραγάλι κίτρινο αλεσμένο. Αντικαθιστά το αλεύρι ή τη φρυγανιά, δένει πολύ γευστικά με τα υπόλοιπα υλικά και προσδίδει μια όμορφη γεύση στα κόλλυβα)1 κούπα αμύγδαλα κομμένα λεπτές φέτες κατά μήκος1 κούπα σπόρια…
  • Δύσκολο
  • 1 ώρα
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • Κρητική κουζίνα χωρίς κολοκυθοανθούς γεμιστούς, δεν νοείται!

    18741144 10213259592353469 145464364 n

  • Υλικά
    Για τη γέμιση
    1 καρότο
    1 κολοκύθι
    1 πατάτα
    5 φρέσκα κρεμμυδάκια
    1 μεγάλο κρεμμύδι
    Δυόσμο, Άνιθο και Μαϊντανό
    1 ποτήρι ζωμό λαχανικών (φρέσκο, όχι σκόνες ή κύβους)
    1 κούπα ρύζι καρολίνα
    1/2 κούπα ελαιόλαδο
    1/2 ποτήρι νερό
    Αλάτι, πιπέρι και αν θέλετε ελάχιστο κύμινο.
    Όσοι κολοκυθοανθοί χρειαστούν

    18742015 10213259590873432 2117882535 n

    Στο βράσιμο


    1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
    Νερό μέχρι να καλύψει τους κολοκυθοανθούς
    Χυμό από δύο λεμόνια
    Λίγο αλάτι

  • Εκτέλεση

    Ψιλοκόβουμε σε μία λεκανίτσα όλα τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το ζωμό λαχανικών, το νερό και το λάδι και ανακατεύουμε καλά το μίγμα, έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ζωμό λαχανικών, ας είναι σκέτο νερό.

    Προσοχή: Δε βράζουμε ή δε σοτάρουμε τα υλικά.

    Παίρνουμε έναν έναν τους κολοκυθοανθούς, τους ανοίγουμε με προσοχή και τους γεμίζουμε.

    18741752 10213259591113438 747561278 n

    Συμβουλή: Στον πάτο της κατσαρόλας, στρώνουμε κλιματόβεργες οι οποίες θα δώσουν και το ξυνό τους στα ντολμαδάκια.

    18742045 10213259592473472 1263811708 n

    Σε άλλη περίπτωση, βάζουμε τα κοτσάνια από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό και μία στρώση αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε πάνω τους κολοκυθοανθούς και τελειώνουμε με μία ακόμη στρώση αμπελόφυλλα για να μην ξετυλιχθούν.

    Αφού τελειώσει το τύλιγμα, τοποθετούμε ένα πιάτο στην κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και λάδι. Προσοχή: Δε βάζουμε το λεμόνι στην αρχή του βρασίματος, αλλά όταν οι κολοκυθοανθοί έχουν μισοψηθεί. Σε άλλη περίπτωση, σφίγγει το ρύζι και δε βράζει σωστά. Πριν σβήσετε τη φωτιά δοκιμάστε να δείτε αν ψήθηκε καλά το ρύζι. Δεν πρέπει να τραγανίζει καθόλου. Αν χρειαστεί προσθέστε νερό.


    Μόλις ψηθούν, τα αφήνουμε στη σκεπασμένη κατσαρόλα τουλάχιστον δύο ώρες, χωρίς να βγάλουμε το πιάτο..

    18741635 10213259591153439 250925198 n

    Είναι σημαντικό αυτό το στάδιο, γιατί οι κολοκυθοανθοί μένουν σφιχτοί και τα αρώματα μπλέκονται όλα μεταξύ τους ομοιόμορφα!

    18741684 10213259592193465 1093119710 n

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύει κανείς εξευγενισμένα ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Ένα φαγητό είναι καλό φαγητό, όταν είναι φτιαγμένο από φρέσκα, παραδοσιακά υλικά, αγάπη και μεράκι! Στο Mavro Provato, στο Λούμα Μεραμπέλλου μια παρέα νέων παιδιών δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους…
Χοχλιοί μπουμπουριστοί Οι χοχλιοί και οι Κρητικοί, είχαν ανέκαθεν μια ιδιαίτερη σχέση. Θα μπορούσαμε να την πούμε «σχέση αγαπησιάρικη». Θα καταλάβετε στη συνέχεια το λόγο! Τους χοχλιούς, τους μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους. Με εποχιακά χόρτα (βλήτα, στίφνο, κουκιά, αγκινάρες και…
Μπισκότα φτιαγμένα στο σχολείο μας (Ειδικό Σχολείο (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αγίου Νικολάου), από την εκπαιδευτικό κ. Δώρα Αγγελάκη. Μαλακά, νόστιμα μπισκότα, χωρίς γλουτένη τα οποία ενδείκνυται να τα καταναλώνουν άτομα με αναπηρία. Υλικά Τρεις ώριμες μπανάνες Δύο αβγά Δύο κούπες αλεύρι βρώμης…
Ρέγουλα στην Κρήτη, λέμε τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να πιούμε «μια ρακή» (φυσικά ποτέ δεν είναι μια)! Η ρακή, συνοδεύεται απ’ ό,τι υπάρχει στο σπίτι πρόχειρο. Φυσικά, σ’ ένα σπίτι πάντα θα βρεις ντάκο, ελιές, τυρί και ανάλογα την εποχή,…
Σελίδα 1 από 2

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».