Οι αγκινάρες μου αλά πολίτα

Οι αγκινάρες μου αλά πολίτα - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly

Αγκινάρες δεν καθαρίζω. Αυτό το έχω δηλώσει εδώ και χρόνια. Τις αγοράζω έτοιμες, καθαρισμένες από το οπωροπωλείο της γειτονιάς μου, μέσα σε σακουλάκι με νερό, αλεύρι και λεμόνι. Όταν όμως μάζεψα από το μποστάνι μου στον Παρνασσό, στο Milias Camps Village, 22 υπέροχες αγκινάρες, είπα χαλάλι. Μου πήρε μία ώρα και τρία τέταρτα για να τις καθαρίσω, αλλά αισθανόμουν τόσο χαρούμενη για τη συγκομιδή μου που το καταδιασκέδασα. Έφτιαξα 8 από αυτές αλά πολίτα και τις υπόλοιπες τις μοίρασα μέσα σε σακουλάκια, όπως τις παίρνω από το μανάβη.

Υλικά

8 αγκινάρες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 λεμόνια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
2-3 καρότα ανάλογα με το μέγεθος κομμένα σε ροδέλες
1 φλυτζάνι αρακά
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
12 ολόκληρα κρεμμυδάκια για στιφάδο
3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Τον κρόκο από ένα αυγό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε αμέσως σε κρύο νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μια κουταλιά αλεύρι και έχουμε στίψει ένα λεμόνι.

Σε ρηχή αντικολλητική κατσαρόλα σωτάρουμε σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις γίνει διάφανο προσθέτουμε την άλλη κουταλιά αλεύρι ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά συνεχώς. Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες στραγγισμένες και κομμένες στη μέση (εφόσον είναι μεγάλες), τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καρότα, τον αρακά, την πατάτα, τα ολόκληρα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.

Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό από το δεύτερο λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, και αρκετό ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν σχεδόν τα λαχανικά.

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.

Ακριβώς πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά τα αυγοκόβουμε: χτυπάμε το χυμό του τρίτου λεμονιού με τον κρόκο του αυγού και ανακατεύοντας συνέχεια προσθέτουμε τρεις-τέσσερις κουταλιές από το ζωμό του φαγητού.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε τις αγκινάρες με το μείγμα και σερβίρουμε.

Περισσότερες εικόνες
Οι αγκινάρες μου αλά πολίτα - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Αλέκα Κυφιώτη Προηγούμενο:
Αλέκα Κυφιώτη

About us

Δεν υπάρχει πιο ζεστό, πιο τρυφερό πράγμα από ένα κυριακάτικο μεσημέρι που το σπίτι μοσχοβολάει από το αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο.

Και κόντρα στους καιρούς που ζούμε, δεν είναι άπιαστο όνειρο ένα λαχταριστό σπιτικό τραπέζι.

Το πιστεύουμε, το αγαπάμε και το στηρίζουμε. Καλώς ήρθατε στην «κουζίνα μας».

To Tasty-Day.gr χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας πλοήγησης σας. Δέχομαι cookies από αυτή την ιστοσελίδα. Συμφωνώ