Αλέκα Κυφιώτη - Tasty-Day.gr - QR Code Friendly
Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση είδα στο fb ότι σήμερα είναι η γιορτή του Μύρωνα Καλογερόπουλου, του λατρεμένου γιου της Ελένης μας. Και σκέφτηκα ότι, εφόσον δεν είμαστε μαζί να το γιορτάσουμε, θα του αφιερώσω την αγαπημένη τούρτα της οικογένειάς…
Πολύχρωμη πιπερόπιταΛατρεύω τις πίτες. Ένα κομμάτι πίτα, συνήθως σε χορταίνει και είναι ότι πρέπει επιστρέφοντας από τη θάλασα. Χορταίνεις χωρίς να σκας, ότι πρέπει δηλαδή, για τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια.Φτιάχνω διάφορες πίτες, η πιπερόπιτα όμως είναι η αγαπημένη μου. Η…
“Φέτος Τα Καλέσματα Στη Σύμη Θα Είναι Στο Πεζοδρόμιο”. Έτσι αποφασίσαμε, για αλλαγή. Η απόφασή μας αποδείχτηκε σωστή. Διασκεδάσαμε πάρα πολύ! Μικροί και μεγάλοι. Ο μώλος μπροστά στο σπίτι στρώθηκε με γαρμπίλι, η παλιά ξύλινη βάρκα μετατράπηκε σε καναπέ και,…
Η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Έτσι λοιπόν κι εγώ "έντυσα" την κρεατόπιτά μου με φιογκάκια για να γίνει πιο τσαχπίνα. Ούτως ή άλλως είναι μια εξαιρετικά νόστιμη κρεατόπιτα.ΥΛΙΚΑ1/4 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι1 μέτριο κρεμμύδι…
Ετσι ονομάζουν στη Σύμη τους λουκουμάδες από ρύζι.Τα ακούμια είναι το κλασικό κέρασμα του νησιού στα σημαντικά γεγονότα.Η Γεωργία, η αγαπημένη μου γειτόνισσα στη Σύμη -έξι φορές προγιαγιά- τα φτιαξε πριν από λίγες ημέρες όταν έριξαν οι δικοί της -που…
Υλικά για 50 τυροπιτάκια 1 πακέτο φύλλο κανταϊφιού1 φλ. φέτα τρίμμα1/2 φλ. ανθότυρο1/2 φλ. κατίκι1 φλ. κεφαλογραβιέρα4 αυγά1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμοπιπέρι τριμμένο1 λίτρο γάλα150 γρ. φρέσκο βούτυροΕΚΤΕΛΕΣΗΓια να φτιάξουμε τη γέμιση ανακατεύουμε τα τυριά, τα δύο αυγά και τον δυόσμο σε…
Φαίνονται... αλλά δεν είναι Νο 2Μετά τα αλμυρά παλμιέ, η πλάκα με τις νοστιμιές που μοιάζουν γλυκιές αλλά είναι αλμυρές συνεχίζεται με το τέλειο τσίζ κέικ που φτιάχνω με μαλακά τυριά, κριμ κράκερς και ξηρούς καρπούς. Είναι πολύ όμορφο σε…
  • Εύκολο
  • 30;
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • Ένα παιχνίδι μου αρέσει ιδιαίτερα είναι να φτιάχνω νοστιμιές που άλλο να δείχνουν κι άλλο να είναι. Όπως αυτά τα εύγευστα μπισκοτάκια που μοιάζουν με σοκολατένια, είναι, όμως αλμυρά. Και η γέμισή τους είναι πάστα ελιάς και τυρί φέτα.
  • Υλικά

    1 βάζο πάστα ελιάς (εγώ έβαλα πάστα ελιάς πικάντικη από μαύρες ελιές Αλτις, 135 γραμ.)
    250 γραμ. φέτα
    1 φύλλο σφολιάτας
    palmier 3

    Λάδι για να αλείψουμε το ταψί και τα μπισκότα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με την πάστα ελιάς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και απλώνουμε επάνω το μείγμα ελιάς και φέτας.

    palmier 2

    Τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο της σφολιάτας εναλλάξ και από τις δύο μεγάλες πλευρές. Αφού ενωθούν τη μέση οι δύο πλευρές τυλίγουμε τα δύο ενωμένα ρολά σε μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 1/2 ώρα περίπου για να σκληρύνουν και να κόβονται πιο εύκολα. Στη συνέχεια κόβουμε τα αλμυρά μπισκότα με πάχος περίπου ένα δάχτυλο, τα αραδιάζουμε σε καλά αλειμμένο με λάδι ταψί, τα αλείφουμε επίσης με λάδι και τα ψήνουμε στους 180 -200 °C για περίπου 20'.

    palmier 4

    Όταν κάποτε είχα ξανακάνει αυτά τα μπισκότα, είχα αντικαταστήσει την πάστα ελιάς με ψητές πιπεριές φλωρίνης, τις οποίες είχα λειώσει προηγουμένως με το πηρούνι.
  • Εύκολο
  • 60
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • της Αλέκας Κυφιώτη

    Όταν λέω στα όρθια, δεν εννοώ να το φάμε, αλλά να το ψήσουμε. Μάλιστα γίνεται! Και μάλιστα σφηνωμένο σε ένα κουτάκι μισογεμάτο ή μισοάδειο -εξαρτάται από τον χαρακτήρα σας- μπύρας!

    Το πρότεινε η φίλη μου η Δάφνη, όταν ετοιμάζαμε το μενού ενός ανοιξιάτικου μπάρμπεκιου στην εξοχή. Η πρόταση να το ψήσουμε στα κάρβουνα απορρίφθηκε, γιατί θα χρειαζόμασταν τόνους από ξύλα και πολύ χρόνο. Ετσι, ενώ τα παϊδάκια και τα λουκάνικα ροδοκοκκινίζανε στην ψησταριά, βάλαμε στο φούρνο δύο ανασκολοπισμένα κοτόπουλα, πάνω σε κουτιά μπύρας. Ψήθηκαν σε μιά ώρα περίπου και ήταν από τα νοστιμότερα κοτόπουλα που έχω φάει.

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό

    Μείγμα πικάντικο για κοτόπουλο

    Πιπέρι καγιέν

    Αλάτι

    Ελαιόλαδο

    1 κουτάκι μπύρα

    Διάφορα κλωναράκια από μυρωδικά, όπως θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη, δυόσμο κλπ.

    kotop1

  • Πλένουμε καλά κάτω από τη βρύση το κοτόπουλο μέσα-έξω. Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μείγμα για κοτόπουλο με το πιπέρι καγιέν και το αλάτι.

    kotop2

    Τρίβουμε με το μείγμα την επιφάνεια και το εσωτερικό του κοτόπουλου. Ανοίγουμε ένα κουτάκι μπύρα, πίνουμε το 1/3 και στο υπόλοιπο βάζουμε μέσα διάφορα μυρωδικά. Εγώ έβαλα, δυόσμο, λεμονοθύμαρο, ρίγανη και θυμάρι, όλα φρέσκα από τη βεράντα μου. Στη συνέχεια, στήνουμε το κοτόπουλο όρθιο πάνω στο κουτάκι της μπύρας και το βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα, στους 180 ο C.

    kotop3

    Μετά από μία ώρα περίπου το κοτοπουλάκι μας είναι έτοιμο. Για τους γνωστούς λόγους και εν όψει καλοκαιριού, το συνόδευσα με σαλάτα. Προσφέρεται, βέβαια, θαυμάσια με ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές.

  • Εύκολο
  • 1 ώρα
  • Μέτριο
  • Καθημερινό
  • Αυτή η τάρτα τα έχει όλα. Είναι, κατά την αγαπημένη έκφραση των τηλεοπτικών σεφ, “ένα ολοκληρωμένο πιάτο, ένα γεύμα σε μια συνταγή”. Είναι μάλιστα και “παντός καιρού”. Στέκεται θαυμάσια σαν πρώτο σε ένα δείπνο, σαν σνακ σε ένα κάλεσμα για μπύρες, αλλά και σε παιδικό πάρτι μια που τα παιδιά το λατρεύουν. Τα δικά μου παιδιά έμαθαν την θαυμάσια γεύση των μανιταριών και τη νοστιμιά που προσδίδουν στα φαγητά, μέσα από αυτή την τάρτα. Την έφτιαχνε πάντα η αδερφή μου όταν πήγαιναν σπίτι της.

  • Για την πατ (για δύο δόσεις)

    1 φλυτζάνι του καφέ λάδι
    1 φλυτζάνι του καφέ βούτυρο
    2 φλυτζάνια του καφέ νερό
    1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    Ξύσμα από ένα λεμόνι
    Λίγο ακόμα λάδι για να αλείψουμε την ταρτιέρα
    1 χούφτα όσπρια (π.χ. ρεβύθια ή φασόλια) για το ψήσιμο
    Ασπράδι από ένα αυγό

    Για την γέμιση

    5 κουταλιές της σούπας λάδι
    1/2 κιλό μανιτάρια, όποιο είδος προτιμάτε κομμένα σε φέτες.
    6 φέτες μπέικον κομμένο σε λωρίδες
    6 φέτες ζαμπόν κομμένο μικρά κομμάτια
    Τον χυμό από μισό λεμόνι
    Τον κρόκο από ένα αυγό
    1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
    αλάτι, πιπέρι
    1 κούπα τυρί τριμμένο, οτι υπάρχει στο ψυγείο. Εγω προτιμώ γκούντα με τσένταρ
    1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος

  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για την πατ σε ένα μεγάλο γυάλινο, κατά προτίμηση, μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ξεκολάει η ζύμη από τα τοιχώματά του.

    ξγφ

    Αυτή η δόση είναι για δύο τάρτες, εφόσον την απλώσουμε σε ταρτιέρα 28 εκατοστών. Γι' αυτό χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα τυλίγουμε σε μεμβράνη, φυλάμε το ένα στην κατάψυξη για άλλη φορά και αφήνουμε το άλλο να “σταθεί” στην ψύξη του ψυγείου τουλάχιστον μισή ώρα.

    Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και μετά από 2-3 λεπτά, μόλις, δηλαδή, “πιούν” το νερό τους προσθέτουμε το μπέικον, το ζαμπόν, το λεμόνι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σωταριστούν 3-4 λεπτά.

    Κατεβάζουμε από τη φωτιά το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.

    Αφού απλώσουμε στην ταρτιέρα λίγο λάδι με το πινέλο, στρώνουμε τη ζύμη καλά-καλά στον πάτο της σηκώνοντάς την γύρω-γύρω στα τοιχώματά της.

    Απλώνουμε πάνω στη ζύμη αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε μια χούφτα όσπρια για να μην φουσκώσει και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC , στο πιο χαμηλό επίπεδο του φούρνου.

    Μετά από 12 -15 λεπτά βγάζουμε την τάρτα, την αλοίφουμε με το ασπράδι και την ξαναβάζουμε στο φουρνο για 3 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό η τάρτα αδιαβροχοποιείται και παραμένει τραγανή χωρίς να “πανιάσει”. Την βγάζουμε ξανά από το φούρνο για να προσθέσουμε τα υλικά της γέμισης. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα του τηγανιού, βάζουμε και το 1/3 περίπου του τριμένου τυριού και τα απλώνουμε πάνω στην τάρτα.

    Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα από πάνω το υπόλοιπο τυρί, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος με προσοχή να πάει παντού και φουρνίζουμε την τάρτα για τρίτη φορά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να λοιώσουν τα τυριά και να ροδοψηθεί. Καλό είναι να την αφήσουμε να σταθεί κανένα τεταρτάκι με μισή ώρα πριν την κόψουμε για να την σερβίρουμε.

  • Εύκολο
  • 5'
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • 4
  • Της Αλέκας Κυφιώτη

    Μας το έφτιαξε προχθές το βράδυ η Άλκιστη. Απολαμβάναμε την υπέροχη θέα από τη βεράντα της κουβεντιάζοντας, πίνοντας και τρώγοντας. Για τρία λεπτά έλειψε από την παρέα μας. Επέστρεψε με ένα γλυκό που μας εντυπωσίασε. Είναι δροσιστικό, εύγευστο, ελαφρύ και πολύ ελκυστικό στην εμφάνιση.
    Κατά τη γνώμη μου, το επιδόρπιο αυτό είναι μια εξαιρετική λύση στην περίπτωση που καλείς κόσμο στο σπίτι και δεν έχεις φτιάξει γλυκό γιατί υπολογίζεις ότι όλο και κάποιος θα σου φέρει. Και ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι όλοι έχουν έρθει με ποτά και λουλούδια!

  • για 4 ατομικά μπολ

    500 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό καλής ποιότητος
    3-4 κουταλιές της σούπας ζαχαρούχο γάλα (εξαρτάται πόσο γλυκό το θέλουμε. Εγώ έβαλα τρεις, ανακάτεψα το λεμόνι, το δοκίμασα και προσεθεσα άλλη μια)
    4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
    Το ξύσμα από ένα λεμόνι
    5 μπισκότα digestive

  • Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό λεμόνι και τα 3/4 από το ξύσμα του λεμονιού. Σε κάθε ατομικό μπολ σπάμε με τα χέρια σε κομμάτια από ενα μπισκότο digestive.

    Προσθέτουμε το μείγμα του γιαουρτιού και από πάνω πασπαλίζουμε με μπισκότο το οποίο έχουμε τρίψει σε σκόνη στο μούλτι. Διακοσμούμε με το ξύσμα λεμονιού που έχουμε κρατήσει.

  • Εύκολο
  • 1 ώρα
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • 4
  • της Αλέκας Κυφιώτη

    Φτιάχνω αυτό το κοτόπουλο συνήθως όταν έχω και κάτι άλλο να κάνω. Δεν χρειάζεται να κάθεσαι από πάνω, ρίχνεις όλα τα υλικά μέσα σ' ένα βαθύ τηγάνι, σκεπάζεις με καπάκι και τα αφήνεις να σιγοψηθούν, να μαλακώσουν και να μελώσουν. Στο μεταξύ αν είσαι τόσο τυχερή όσο είμαι εγώ και το σπίτι σου είναι κοντά στη θάλασσα, πετάγεσαι, ρίχνεις μια βουτιά και επιστρέφεις για να κόψεις σαλάτα και να ψήσεις κι ένα ρυζάκι για να το συνοδεύσεις.

  • 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
    1 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
    2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
    5 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
    25 φετες μπέικον κομμένες σε λωρίδες
    500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
    1/2 λίτρο μαυροδάφντη
    αλάτι, πιπέρι

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει καλά. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σωτάρουμε και από τις δύο μεριές.

    01

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον και τα μανιτάρια. Αφού πιούν τα υγρά που έχουν βγάλει ρίχνουμε τη μαυροδάφνη.

    02

    Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για μία περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρεται θαυμάσια με ρύζι ή πουρέ.

Αγκινάρες δεν καθαρίζω. Αυτό το έχω δηλώσει εδώ και χρόνια. Τις αγοράζω έτοιμες, καθαρισμένες από το οπωροπωλείο της γειτονιάς μου, μέσα σε σακουλάκι με νερό, αλεύρι και λεμόνι. Όταν όμως μάζεψα από το μποστάνι μου στον Παρνασσό, στο Milias Camps…
  • Εύκολο
  • 30'
  • Φθηνό
  • Καθημερινό
  • Tης Αλέκας Κυφιώτη

    Αν βιάζεστε και πρέπει πολύ σύντομα να φτιάξετε κάτι πολύ νόστιμο αυτές οι φτερούγες από κοτόπουλο που "φέρνουν κάτι από κινέζικο" είναι εξαιρετικά νόστιμες. Και έχουν ένα μεγάλο προσόν: τις λατρεύουν τα παιδάκια. Ταιριάζει τέλεια με πατάτες τηγανητές.

  • 1 πακέτο φτερούγες κοτόπουλου (νομίζω οτι είναι 8 ή 10)
    2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα με μέλι
    1 κουταλιά της σούπας soya sαuce
    2 κουταλιές της σούπας teriyaki sauce
    1 κουταλιά της σούπας μέλι
    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Σουσάμι

  • Απλώνουμε τις φτερούγες του κοτόπουλου σε ένα ταψάκι μιας χρήσης (εγώ δηλαδή έτσι κάνω για να μην έχω να πλένω μετά ). Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί, εκτός από το σουσάμι.

    Αλείφουμε τις φτερούγες του κοτόπουλου, και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 οC, για περίπου 10 λεπτά. 2008 01 01 00.02.22 1

    Μόλις ροδίσουν, τις γυρίζουμε από την άλλη ακριβώς και τις αλείφουμε ξανά με το μείγμα των υλικών που ενδεχομένως έχει περισσέψει. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, τα αφήνουμε άλλα 10 περίπου λεπτά να ψηθούν κι αυτό είναι.

    Αν θέλουμε, όσο ψήνονται τα κοτοπουλάκια βάζουμε και πατάτες να τηγανιστούν. Φτιάχνουμε και μια σαλάτα και ένα υπέροχο γεύμα είναι στη διάθεσή μας!

Έχω συνδέσει αυτά τα καταπληκτικά και πανεύκολα τριγωνάκια σοκολάτας με ανέμελες και χαρούμενες διακοπές με την Ελένη και τη Λεονί στα Κύθηρα. Μας τα έφτιαχνε η κυρία Ιωάννα για να μας καλοδεχτεί στον φιλόξενο ξενώνα της στο Μανιτοχώρι. Τα ίδια…
Σελίδα 1 από 2