Αγνή τσιπούρα (τσικουδιά) από τα αμπέλια του νησιού με κανέλες και γαρίφαλα, φτιάχνουν τη Φατουράδα.

Το ποτό των Κυθήρων με το μεθυστικό άρωμα και την αψάδα της τσιπούρας που αναβίωσε λόγω της ανάγκης να στραφούμε ξανά στις γνήσιες παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα.

Σύμφωνα με την παλαιά μυστική συνταγή η τσιπούρα ανακατευόταν με τα κανελογαρίφαλλα και πάλιωναν μαζί για λίγο καιρό φτιάχνοντας έτσι το λικέρ που ήταν για κέρασμα στους επισκέπτες. Για κάμποσα χρόνια η συνταγή αυτή είχε ξεχαστεί αλλά τώρα επανήλθε στο προσκήνιο και βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους επισκέπτες του νησιού έλληνες και μη.

Πίνεται  γενικά σαν λικέρ ενώ λόγω των χωνευτικών ιδιοτήτων της προσφέρεται και μετά το φαγητό. Δεν λείπει όμως και από τα ράφια των τοπικών μπαρ όπου σερβίρεται με τριμμένο πάγο.

Πώς φτιάχνεται 

Θα χρειαστούμε:


1/2 l. τσιπούρα (έτσι το λένε το τσίπουρο στα Κύθηρα)
5 ξύλα κανέλα
3 γαρύφαλλα
300 γ. ζάχαρη
150 ml νερό

Εκτέλεση

Σ' ένα βάζο, το οποίο να να κλείνει αεροστεγές, (εναλλακτικά και σε μπουκάλι), ρίχνουμς το τσίπουρο και τα μπαχαρικά.Το ανακινούμε καλά και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αν και είναι καλύτερα να το αφήσουμε για έναν μήνα. 
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε το σιρόπι ως εξής: Σ' ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις φτάσει στο σημείο βρασμού, το αφήνουμε για 5 λεπτάΤο κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει και να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το προσθέτουμε στο βάζο ή το μπουκάλι με το τσίπουρο και ανακινούμε καλά.
Το αφήνουμε κλειστό για δύο εβδομάδες ακόμη σε σκοτεινό μέρος και στη συνέχεια κάνουμε μετάγγιση του λικέρ μας, σουρώνοντάς το, στα μπουκάλι μας..

Καλόπιοτο!!!

Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει με άρθρα για τα οφέλη του χυμού από παντζάρια. Λέγεται ότι είναι αποτοξινωτικός, αντικαρκινικός και πολλά άλλα.

Πέραν αυτών, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ένα ποτήρι χυμός από παντζάρι, μήλο και καρότο, με τριμμένο πάγο και λίγες σταγόνες λεμόνι είναι εξαιρετικά γευστός!

Για να τον δοκιμάσετε θα χρειαστείτε ( για ένα ποτήρι ) μία ρίζα τεύτλου ( παντζάρι ), ένα μήλο, ένα καρότο και λίγες σταγόνες λεμόνι.

Τα βάζετε όλα στο μπλέντερ, χτυπάτε καλά και σερβίρετε σε ποτήρι!

Στη υγειά σας!