ΑρχικήΟι φίλοι μαςΜαρία Πατσιά

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ 

Τη συνταγή τη βρίσκουμε : Στο βιβλίο του «ΕΤΣΙ ΓΛΥΚΑ 50»   και http://www.dimitrisskarmoutsos.gr

Υλικά

  • 200 γρ.  κάστανα (προ βρασμένα και αλεσμένα) ή έτοιμη κρέμα κάστανου
  • 180 γρ. καστανή ζάχαρη (αλεσμένη)
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει (κοσκινισμένο)
  • 100 γρ. ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
  • 2 αβγά
  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το γλάσο:

  • 230 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 ½ φλιτζάνια άχνη ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ κ.γ. σκόνη espresso

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα κάστανου (ή τα προ βρασμένα κάστανα που έχουμε αλέσει), τα αμύγδαλα, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κακάο. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, το λάδι και το αλεύρι με το baking powder. Προσθέτουμε το μίγμα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα. Μοιράζουμε το μίγμα στα φορμάκια των cupcakes.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (στον αέρα) και ψήνουμε για 18-20 λεπτά. Βγάζουμε τα μικρά κέικ από τις φόρμες και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μία σχάρα.

Για το γλάσο: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη espresso με το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να διαλυθεί. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σκόνη espresso που έχουμε διαλύσει με τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το μίγμα μας. Χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα ή ένα κορνέ γαρνιρίσματος για να τοποθετήσουμε το γλάσο πάνω στα κέικ.

Το σχόλιο της μαμάς:

Υπέροχα σούπερ σοκολατένια κεκάκια! Τα παιδιά θα τα πάρουν στο σχολείο και θα έχουν ένα θρεπτικό κολατσιό, μιας και το κεκάκι αυτό περιέχει αρκετό κάστανο  και αμύγδαλα καλά κρυμμένα πίσω από τη σοκολατένια γεύση του κακάου. Προτιμήστε τα βρασμένα κάστανα που θα ετοιμάσετε εσείς. Απαιτεί λίγο κόπο παραπάνω, αλλά έχετε ένα μεγάλο διατροφικό όφελος για τα παιδιά. Εγώ συνήθως βράζω τα κάστανα , τα καθαρίζω , τα ψιλοκόβω και τα βάζω έτοιμα ζυγισμένα στην κατάψυξη για κάθε δόση. Να σας πω την αλήθεια δεν έχω ετοιμάσει το γλάσο γιατί πάντοτε προοριζόταν η συνταγή για το σχολείο ή τη δουλειά, όπου το γλάσο δεν πολύ… βολεύει. Υποθέτω πως με το γλάσο μπορεί να μετατραπεί σε ένα υπέροχο επιδόρπιο.  Πριν τα βγάλετε από το φούρνο κάντε τη δοκιμή αν έχουν ψηθεί, γιατί αν χρησιμοποιήσετε την κρέμα κάστανου,  που το έκανα και εγώ μία φορά - και τότε γίνονται «εθιστικά»-  θέλουν λίγο ψήσιμο παραπάνω. Δοκιμάστε τα !