ΑρχικήΟι φίλοι μαςΜαρία Πατσιά

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΠΟΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Τη συνταγή τη βρίσκουμε: Περιοδικό «Γλυκές Αλχημείες», τεύχος 26, σελίδα 86.

Υλικά

  • 350 γρ νιφάδες βρόμης
  • 200 γρ βούτυρο αγελάδας
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ κράνμπερι
  • 460 γρ κουβερτούρα με 50%- 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 400 γρ ταχίνι
  • Κακάο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας. Μόλις λιώσουν, ρίχνουμε τις νιφάδες βρόμης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά, έως ότου πάρει χρώμα το μείγμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα κράνμπερι. 

Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε το μείγμα πιέζοντάς το με το χέρι μας ω΄στε να γίνει μια συμπαγής βάση.

Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπέν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων ανακατεύοντας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ταχίνι και ομογενοποιούμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω τη βάση. Αφήνουμε την τάρτα να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο.  

Το σχόλιο της μαμάς:

Μια υπέροχη συνταγή της Πόπης Χρυσανθίδου! Ένα γλυκό που ενώ ικανοποιεί την ανάγκη σου για γλυκό, και με το παραπάνω, ταυτόχρονα έχει και μια μεγάλη διατροφική αξία, λόγω των υλικών που περιέχει, οπότε οι ενοχές είναι κάπως λιγότερες… Η βάση μου φάνηκε αρκετά τριφτή και με παίδεψε, να πω την αλήθεια λιγάκι… Οπότε μια καλή και πρακτική λύση είναι να ετοιμάσετε το υπέροχο αυτό γλυκάκι σε ατομικά ποτηράκια ή ότι άλλο έχετε. Για την σοκολατένια κρέμα δε μίλησα ακόμα, και τι να πω… δεν υπάρχουν λόγια… Ο συνδυασμός και οι αναλογίες της σοκολάτας με το ταχίνι είναι ιδανικές, τόσο που δυσκολεύεσαι να σταματήσεις , όποτε πάλι καλό θα ήταν να είναι σερβιρισμένο σε ατομικά ποτηράκια…