ΑρχικήΟι φίλοι μαςΜαρία Πατσιά

ΣΥΝΤΑΓΗ:   ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ  &  ΛΟΥΣΗ ΕΛΛΙΟΤ 

Τη βρίσκουμε : Στο βιβλίο τους  Delicious Cakes, σελίδα 51, εκδόσεις: annieblana. 

Υλικά 

  • 240 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 225 γρ ζάχαρη 
  • 120 γρ βούτυρο λιωμένο 
  • 3 αυγά
  • 1 κ. γλ. Βανίλια 
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 175 γρ ξινόγαλο
  • 40 γρ κακάο
  • 80 γρ καυτό νερό

Εκτέλεση

Σε  ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Προσθέτετε τα αυγά ένα ένα και τα ανακατεύετε.

Σε δεύτερο μπολ προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι . 

Ρίχνετε στο πρώτο μπολ το αλεύρι σε δύο δόσεις και ανακατεύετε. Ύστερα προσθέτετε το ξινόγαλο και ανακατεύετε πάλι. 

Σε ένα τρίτο μπολ διαλύετε τη σκόνη κακάο με το καυτό νερό, προσθέτετε το 1/3 του του αρχικού μίγματος και ανακατεύετε. 

Σε μια μακρόστενη φόρμα ψησίματος  10Χ28 εκατ. Προσθέτετε εναλλάξ, μια κουταλιά από το λευκό μίγμα – στο οποίο έχετε προσθέσει τη βανίλια – και μια κουταλιά από το μίγμα κακάο. 

Συνεχίζετε να προσθέτετε εναλλάξ τα μίγματα και σε δεύτερη δόση.

Τέλος, ,με ένα μαχαίρι ανακατεύετε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις.

Ψήσιμο σε θερμοκρασία 170 βαθμούς για 40 λεπτά.

Το σχόλιο της μαμάς: 

Είναι μια συνταγή που την πρώτη φορά που θα τη φτιάξετε θα σας φανεί περίπλοκη, όπως φάνηκε και σε μένα. Επειδή όμως θα τη φτιάξετε πολλές φορές σιγά σιγά θα απλοποιηθεί. Είναι πραγματικά ένα βελούδινο κέικ,  όπως ακριβώς λέει και το όνομα που του έδωσαν η Μαργαρίτα και η Λούση Έλλιοτ , οι δημιουργοί των καταστημάτων CAKE στην Αθήνα. Εγώ , να πω την αλήθεια, δεν βάζω το ξινόγαλο που λέει η συνταγή αλλά το γάλα που πίνει  ο γιος μου ( το BIO της ΟΛΥΜΠΟΣ ) και γίνεται εξαιρετικό και με αυτό. Αλευρο-βουτυρώστε τη φόρμα σας για να μη σας κολλήσει και αν δεν έχετε στενόμακρη δεν χάλασε και ο κόσμος.

Αν δεν έχετε υγρή βανίλια, που δεν έχουμε βέβαια πάντα στο ντουλάπι μας, βάζω 2 με 3 βανίλιες γιατί το άρωμα της βανίλιας στο κέικ αυτό είναι απολαυστικό. Επίσης, προσθέτω και μια τσιμπιά κανέλα στο μίγμα του  κακάο για να του δώσω ένταση. Πριν το βγάλετε από το φούρνο , και μετά τα 40 λεπτά ψησίματος , ελέγξτε με ένα μαχαίρι αν ψήθηκε, μπορεί να χρειαστεί ακόμα λίγο ψήσιμο. Επίσης,  μια φορά που είχα μπόλικο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του για ξόδεμα το χρησιμοποίησα( αλλά δεν έβαλα μπέικιν καθόλου)  και έγινε μια χαρά..