ΑρχικήΑφιερώματα

Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση και ρώτησα την κυρία Ιωάννα Πρίντζου, στην οποία ανήκει το υπέροχο αυτό blog είναι γιατί επίλεξε ένα ιαπωνικό όνομα. Όπως μου εξομολογήθηκε, εμπνεύστηκε από ένα βιβλίο που διάβαζε εκείνη την εποχή  και της είχε κινήσει το ενδιαφέρον με τον ορισμό μιας ιαπωνικής φιλοσοφίας που ονομάζεται wabi-sabi. Στα ιαπωνικά, "Wabi" (γουάμπι) σημαίνει κάποια ταπεινή μορφή του ωραίου, μια ποιότητα λεπτότητας, συγκαλυμμένη πίσω από ένα αδροκαμωμένο προσωπείο.  

«Αυτό πάντα με εξίταρε… δηλαδή να μην είναι κάτι φανερό αλλά να μπορώ να το ανακαλύψω. Κάτι τέτοιο θα ήθελα να πρεσβεύει και το blog μου, να είναι ταπεινό αλλά ταυτόχρονα και ντελικάτο» εξομολογείται η κυρία Πρίντζου.

- Και πώς αντανακλάται η αντίληψη περί αισθητικής του wabi στην κουζίνα?

Αντανακλάται σαν έκφραση δημιουργικότητας. Μέσα από συνταγές που ικανοποιούν αυτήν την ανάγκη για δημιουργικότητα από την στιγμή της παρασκευής τους μέχρι και την στιγμή της κατανάλωσης τους.

- Τελικά , η μαγειρική είναι τέχνη; Και πόσο αναγκαία είναι η αντίληψη της αισθητικής στην απόλαυση ενός πολύ καλά μαγειρεμένου πιάτου?

Η μαγειρική για μένα είναι η σύνδεσή μου με την τέχνη και τη δημιουργία, ο τρόπος να δημιουργώ τα δικά μου παραμύθια. Μια ευρύτερη ιδέα αισθητικής. Είναι δηλαδή λίγο εγωιστικό το συναίσθημά μου απέναντι στη μαγειρική. Δεν νιώθω τόσο την ανάγκη να φροντίσω τους άλλους ή να τους προσφέρω, όσο την επιθυμία να φτιάξω, να δημιουργήσω, να φωτογραφίσω και να κρατήσω ζωντανό το δημιούργημά μου. Όταν μου αρέσει ένα φαγητό, θέλω να το γεύομαι με την όραση, την όσφρηση, την αφή και φυσικά με τη γεύση. Για μένα, όλες οι αισθήσεις παίρνουν μέρος στο τελετουργικό ενός γεύματος, γι’ αυτό και η φωτογραφία, όπως διαπιστώνει κανείς και στο blog μου wabini.blogspot.gr, είναι αναπόσπαστο μέρος της όλης διαδικασίας.

- Δίνετε μεγάλη έμφαση στην παρουσίαση των δημιουργιών σας. Φαντάζομαι ότι θέλει κόπο αυτό…

Όταν έχω κάτι στο μυαλό μου , το πως θα στήσω ένα κάδρο, ένα πιάτο για αν το φωτογραφίσω όλα κυλάνε πιο γρήγορα. Το άσχημο είναι όταν δεν μου βγαίνει αυτό που έχω σκεφτεί. Τότε η απογοήτευση είναι μεγάλη και δε θα το κάνω μόνο για αν βγει κάτι. θα το απορρίψω και πάμε για άλλα.

- Από τι εμπνέεστε για τις συνταγές που προτείνετε?

Από βιβλία, από το ίντερνετ ακόμα και από τρόπους ζωής….

- Από την επαφή σας με το κοινό, τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από άλλα blogs μαγειρικής που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Πιστεύω ότι αυτό που διαφοροποιεί το blog μου είναι η φύση των συνταγών και σε μερικές τα υλικά επίσης.

- Παραδοσιακή κουζίνα V σύγχρονη. Ποια από τις δυο επιλέγετε και γιατί?

Επιλέγω την σύγχρονη, την βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρουσα και εκσυγχρονισμένη σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιεί και πιο προσανατολισμένη σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

- Ποια είναι η αγαπημένη σας συνταγή?

Έχω μεγάλη αδυναμία στις σούπες και ευτυχώς αυτό το έχω «περάσει» και στην υπόλοιπη οικογένεια. Εχω στο blog μου σούπες από πολλά λαχανικά και χορταρικά . μια από τις αγαπημένες μου είναι η σούπα με παστινάκι και crispies από φαγόπυρο.

http://wabini.blogspot.be/2016/01/parsnip-soup-with-buckwheat-crispies.html