ΑρχικήΑλμυράΣούπες

Υλικά 

  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος (από περίπου 3 μέτρια πράσα)
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι 
  • 2 φλιτζάνια καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα σε ροδέλες (περίπου 2 μέτρια)
  • 2 φλιτζάνια ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες πατάτες
  • 2 φλιτζάνια φρέσκα φασολάκια κομμένα σε κομμάτια 
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 4 φλιτζάνια ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 φλιτζάνι γεμάτο, ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση 

Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα, το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι και τα ανακατεύουμε για περίπου 7 έως 8 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τις  πατάτες, και τα  φασόλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε το ζωμό, μειώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά,  προσθέτουμε  τις ντομάτες  και το πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για περίπου 25 έως 30 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε τη σούπα μας αμέσως.