ΑρχικήΑλμυράΘαλασσινά

Υλικά 

  • 2 κιλά ψάρια ( πετρόψαρα,  μπακαλιάροι, ροφός, σφυρίδα, σκορπίδια κα )
  • 2 μέτριες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 1/2 κιλό καρότα κομμένα ροδέλες
  • 1/2 φλιτζάνι τσ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 1ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
  • 2 μεγάλες πατάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 1/2 φλιτζανιού τσαγιού ρύζι
  • χυμό δύο λεμονιών
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό περίπου μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού λάδι και λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε  το σέλινο, το μαϊντανό, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, κομμένες στη μέση και τα αφήνουμε να βράσουν για  περίπου 20 λεπτά.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε  με τις πατάτες και το ψάρι , κομμένο σε 2 ή 3 κομμάτια αν είναι πολύ μεγάλο.

Αφήνουμε  να βράσουν όλα μαζί για άλλη μισή ώρα περίπου. Όταν βράσουν, αφαιρούμε το ψάρι και τα λαχανικά με μία  τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Παίρνουμε λίγα από τα λαχανικά και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Τα προσθέτουμε στο ζωμό του ψαριού. Μόλις ο ζωμός έρθει σε βρασμό, προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό, αν χρειάζεται. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. 

Από αυτά παίρνετε λίγα καρότα, κολοκυθάκια, πατάτες τα οποία αλέθετε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών κι έπειτα τα ρίχνετε στο ζωμό, στον οποίο βράσατε τα παραπάνω υλικά.

Βράζετε τον ζωμό και ρίχνετε αμέσως το ρύζι. Αν και μόνο αν χρειάζεται προσθέστε λίγο ακόμα νερό. Συνεχίζετε το βράσιμο για περίπου είκοσι λεπτά. Πριν κλείσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι.