ΑρχικήΑλμυράΘαλασσινά

Υλικά

  • 1 κιλό σέσκουλα  ή 1 κιλό άγρια χόρτα
  • 160 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 550 ml ζωμός ψαριού
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουταλιές συν 2 χυμός λεμονιού
  • 1 αβγό
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 800 γραμμ. φιλεταρισμένη σφυρίδα ,πεσκανδρίτσα , ή οποιοδήποτε άλλο λευκό ψάρι
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνιτούρα,
  • 1 ματσάκι άνηθο

Εκτέλεση

Ζεματάμε τα σέσκουλα ή τα χόρτα για 1'. Σοτάρουμε το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρασί κι όταν εξατμιστεί τα σέσκουλα  ή τα χόρτα. Σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι, πιπέρι, βράζουμε μέχρι να σωθεί το μισό υγρό και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε το ασπράδι , προσθέτουμε τον κρόκο και ρίχνουμε σταδιακά το μίγμα στην κατσαρόλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C. Σε ρηχό ταψί ρίχνουμε 50 ml ελαιόλαδο, 50 ml ζωμό ψαριού, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τοποθετούμε το ψάρι στο ταψί και ψήνουμε για 7-8. Κόβουμε τα φιλέτα σε λωρίδες μήκους 4-5 εκ.

Σε κάθε βαθύ πιάτο τοποθετούμε χόρτα με αβγολέμονο και 2 λωρίδες σφυρίδα. Στο μπλέντερ χτυπάμε τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί και περιχύνουμε το ψάρι. Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό.