ΑρχικήΑλμυράΘαλασσινά

Υλικά

  • 1 κιλό μέτρια καλαμάρια
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού  ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού  ρύζι
  • 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι,
  • πιπέρι
  • χυμός μισού μέτριο λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα πλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε τα κεφάλια, αφαιρούμε τα μάτια και ψιλοκόβουμε τα μουστάκια και το υπόλοιπο μέρος του κεφαλιού.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το μισό λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και το σκόρδο λίγο. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα πλοκάμια αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λεμόνι, τις μισές ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ένα φλιτζάνι νερό.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για περίπου ένα τέταρτο. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τις κουκούλες με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού. Κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα για να μην «χυθεί» και τις τοποθετούμε σε πυρέξ ή ταψί. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζανιού νερό.

Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 ακόμα λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα καλαμάρια.